Berlijns stadsdeel wil luxe woningen voor vluchtelingen in beslag nemen

Berlijns stadsdeel wil woningen in Riehmers Hofgarten aan de Yorckstrasse voor vluchtelingen. Foto: Wikipedia

District in Berlijn wil woningen in Riehmers Hofgarten aan de Yorckstrasse voor vluchtelingen. Foto: Wikipedia

In Berlijn nam de senaat (de regering van de stad Berlijn) onlangs een bankfiliaal van de Sparkasse in Wilmersdorf voor de opvang van vluchtelingen in beslag. Het Berlijnse district Friedrichshain-Kreuzberg wil nu hetzelfde doen met leegstaande woningen, die vaak uit speculatieve overwegingen leeg blijven.

Aanstaande woensdag komt de stadsdeelraad van Friedrichshain-Kreuzberg, de zogenaamde Bezirksverordnetenversammlung, bij elkaar om te stemmen over een voorstel van Die Grünen om daklozen of vluchtelingen in leegstaande woningen onder te brengen. Bij de SPD lijkt men in te willen stemmen en aangezien er geen weerstand van Die Linke en de Piratenpartei wordt verwacht, is de kans groot dat het voorstel wordt aangenomen.

Concreet willen de politici woningen rondom de prachtige Riehmers Hofgarten aan de Yorckstrasse in beslag nemen. Daar staan al jaren lang woningen leeg of worden als vakantiewoning verhuurd. De eigenaren zouden daarvoor een voor de locatie gebruikelijke huurprijs ontvangen. “We hebben een noodsituatie”, zei Paula Riester, woordvoerster van de Grünen-fractie. Andy Hehmke, haar collega van de SPD, liet weten dat zijn fractie ‘open staat voor alles wat juridisch mogelijk is’. “We hebben iedere woning nodig”, aldus de politicus.

Burgemeester Monika Hermann (Die Grünen) staat achter het idee. Zelf stelde ze begin dit jaar al voor illegale vakantiewoningen voor daklozen en vluchtelingen te gebruiken. Stadsdeel Friedrichshain-Kreuzberg slaat de weg in die vakbonden, sociale instanties en huurverenigingen onlangs bij hun Sociale Conferentie in Berlijn vorderden. De directeur van de Berlijnse vereniging voor huurders (Berliner Mieter Gemeinschaft) Dirk Wild liet weten dat er circa 5.000 woningen ‘uit speculatieve overwegingen’ leeg staan. Hij zei ook dat Berlijn in het verleden al eerder woningen in beslag heeft genomen om dakloosheid te voorkomen. De laatste keer dat dit gebeurde was na de Duitse hereniging in 1990. “Sindsdien is dit middel in de vergetelheid geraakt,” aldus Dirk Wild.

Binnen de Berlijnse regering is Mario Czaja (CDU) verantwoordelijk voor het onderbrengen van vluchtelingen. Vanuit het kantoor van de senator voor Sociale Zaken wijst men op de bevoegdheid van de stadsdeelraden en hun verantwoordelijkheid dakloosheid te voorkomen. Ook Wild gaat ervan uit dat het stadsdeel concreet mensen moet onderbrengen bij wie het verlies van een woning dreigt.

In stadsdeel Friedrichshain-Kreuzberg is men momenteel geneigd een rechtbank te laten beslissen of tenten of sporthallen als alternatief voor lege woningen gelden.

Bron: Berliner Morgenpost, 18 september 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.