Duitse consumenten goed gehumeurd

shopping-mall-1170654-639x954De Duitse consumenten zien de toekomst optimistisch tegemoet. De terroristische aanslagen in Parijs hebben het goede humeur niet verstoord. Dat blijkt uit het nieuwe onderzoek naar de tendenzen van Duitse consumenten, uitgevoerd door de Gesellschafft für Konsumforschung (GfK) in Nürnberg, het grootste Duitse marktonderzoeksinstituut en één van de vier grootse marktonderzoekorganisaties wereldwijd.

Volgens het onderzoek hebben de terroristische aanslagen in Parijs en de terreurdreiging in Duitsland bij de consumenten geen indruk achtergelaten. Specialisten op het gebied van economie gaan ervan uit dat het bruto binnenlands product in 2016 met 1,6 procent net zo sterk zal stijgen als in dit jaar. De angst om de baan te verliezen is net zo gering, wat volgens de onderzoekers van de GfK invloed heeft op de inkomensverwachting. De laatste keer dat de Duitser zo optimistisch waren was in augustus.

Het onderzoeksresultaat krijgt een extra positieve impuls door de goede inkomensontwikkeling bij de Duitse werknemers. De stijging van de door de cao vastgelegde lonen ligt nominaal bij ongeveer drie procent. Daar komt nog bij dat de energieprijzen merkbaar gedaald zijn. Dat zorgt voor een buitengewoon geringe inflatie en daarmee ook voor een reële stijging van inkomens.

De onderzoekers zien echter ook risico’s. Die kunnen door de moeilijke internationale situatie ontstaan. De crisishaarden in het Midden-Oosten, de daaruit voortvloeiende vluchtelingencrisis alsook een stijgende terreurdreiging kunnen de consumenten aan het twijfelen brengen en daarmee ook voor een domper op het goede humeur bij de consumenten zorgen, aldus het eindresultaat van het onderzoek.

Bron
Bayerische Nachrichten (BR): Gute Laune bei deutschen Verbrauchern

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.