Bewoners vluchtelingencentrum gaan respectvol met elkaar om

Het station van Haltingen, het dorp waar het opvangcentrum voor vluchtelingen staat.

Het station van Haltingen, het dorp waar het opvangcentrum voor vluchtelingen staat.

Badische Zeitung, 13 januari 2016 –  “Nadat de gebeurtenissen tijdens oudjaar in Keulen hier in het opvangcentrum bekend werden gemaakt, kwamen sommige vluchtelingen naar me toe en verontschuldigden zich voor hun volk”, beschrijft de leider van het opvangcentrum Bernhard Heyl de situatie die hij maandag beleefde, nadat hij bij tijdens een bijeenkomt over de gewelddadigheden berichtte. Aangezien er in dit opvangcentrum in Haltingen geen internettoegangsmogelijkheid is, hadden velen helemaal niet in de gaten wat hun landgenoten tijdens oudejaarsnacht in Keulen en ook in andere Duitse steden hadden uitgevreten. “De onthutsing is groot. Velen schamen zich flink”, legt Heyl uit.

Vervolgens uitten de bewoners hun hartenwens om ook naar buiten toe een signaal af te geven om zo uitdruk te geven aan hun eigen ontsteltenis en schaamte. Het voorstel op een plek in de stad passende, door vluchtelingen ontworpen plakkaten op te hangen, werd verworpen. “Daarbij was het gevaar te groot dat anderen de plakkaten voor hun doel zouden kunnen misbruiken”, verklaart Heyl met het oog op de Pegida-demonstraties, die enkele weken geleden nog aanhangers naar de stad Weil am Rhein trok. Nu zoeken de bewoners naar andere middelen om zich te uiten.

Ondertussen is het dagelijks leven in het opvangcentrum weer op gang gekomen. “Dat is veel beter gegaan dan ik eerst verwachtte”, zegt Heyl, waarbij hij niet verzwijgt dat het bij het samenleven van zo veel mensen, vooral als ze zoals hier in Haltingen uit totaal verschillende culturen komen, er altijd weer wrijvingen en problemen zijn. “Dan gaat het vaak om vragen met betrekking tot de hygiëne in de keuken, de badkamer of de toiletten”, beschrijft hij. Tot nu toe heeft hij de bewoners echter als zeer verstandig beleefd. Kritiek wordt door de betrokkenen zeer serieus genomen, zodat het samenleven in de beide tentenhallen als ‘zeer respectvol met elkaar’ bestempeld kan worden.

Optreden moest hij tot nu toe slechts één keer, toen een jongeman herhaaldelijk de regels overtrad. Hij werd vervolgens overgeplaatst naar de gemeente Wies, wat de jongeman ook als een nieuwe kans voor zichzelf zag, aldus Heyl, die nog contact met hem heeft.

De verschillende diensten en opgaven die de bewoners zelf hebben overgenomen functioneren goed. Het wassen van kleding lukt net zo goed als het schoonmaken van de hallen en ook het reinigen van het hele gebied rondom de tenten. “Bij ons is het schoner dan op sommige plekken in de stad”, vertelt Heyl niet zonder trots.

Er bestaat veel belangstelling voor de taalcursussen. Er zijn al 50 bewoners die deelnemen aan de beide VHS-cursussen (volkshogeschool) Duits. Andere opleidingsmogelijkheden, die de vrijwilligers van het welkomstcomité (Willkommenkreis) organiseren, gaan binnenkort van start.

Badische Zeitung: Flüchtlinge schockiert über Köln

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.