Duitse liberalen zien rechts-populisten als grootste contrast

FDP partijleider Christian Lindner

FDP partijleider Christian Lindner

Hoe staat de Duitse FDP, zusterpartij van de VVD, tegenover een samenwerking met de AfD (Alternatief voor Duitsland), een partij vergelijkbaar met de PVV? Op die vraag en op de vraag hoe de FDP überhaupt in de vluchtelingencrisis staat, vond ik de volgende antwoorden.

Verkiezingen
Als je de Duitse media leest, dan zegt de partijleider van de FDP Christian Linder dat de huidige Duitse regering wat betreft de vluchtelingenproblematiek grote fouten heeft maakt. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, zeker met het oog op de verkiezingen op 13 maart. Dan wordt in de deelstaten Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz en Sachsen-Anhalt een nieuw parlement gekozen.

Grenscontroles
Bij de liberalen staat een gezonde economie hoog in het vaandel. Dat onderwerp staat vandaag de dag dan ook hoog op de agenda van de partij. Het is wat dat betreft geen toeval dat de FDP juist in dat kader uitspraken doet over de vluchtelingenproblematiek. Het EU-parlementslid Alexander Graf Lamsdorff, lid van de ALDE (Partij van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa), waarvan ook de VVD lid is, waarschuwt in het vluchtelingendebat de CSU. Die partij wil het vluchtelingenprobleem namelijk oplossen door onder andere meer grenscontroles in te voeren, ook binnen de EU. ‘De lichtzinnige oproepen om de Duitse grenzen te sluiten negeren volledig het feit dat de Duitse economie ondertussen op basis van internationale arbeidsverdeling werkt. Als een CSU-politicus zoals de heer Dobrindt na zijn mislukking bij de tolheffing een dergelijke toon aanslaat, dan kan ik dat niet echt serieus nemen’, zei vicepresident van het EU-parlement Alexander Graf Lambsdorff bij de Duitse radio-omroep Deutschlandradio Kultur.

PVV
De VVD in Nederland sluit een samenwerking met de PVV niet uit. Twee dagen geleden nam partijleider Christian Lindner volgens een bericht van de Duitse televisiezender n-tv echter een zeer kritische houding aan ten opzichte van de AfD, de Duitse pendant van de PVV: ‘Wij zijn het grootste contrast t.o.v. de AfD. Wij staan namelijk voor vrijheid, voor een internationale positie en realistische oplossingen, de AfD wil van de angsten profiteren’, aldus Lindner. Eerder zei hij in de Westdeutschen Zeitung dat de AfD van de crisis wil profiteren en de FDP de crisis wil oplossen.

Merkel
Verder zei Lindner met het oog op de landdag verkiezingen in de drie deelstaten, het is ‘paradox’, maar de groei van de AfD zal bondskanselier Merkel sterker maken. Linder gaat ervan uit dat in maart de drie de deelstaten ( Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz en Sachsen-Anhalt) een minister-president van de CDU zullen hebben. Tegelijkertijd uitte hij kritiek op de ‘chaotische vluchtelingenproblematiek’ van de bondskanselier. Merkel moet er in zijn ogen mee ophouden haar ethische afwegingen bij iedereen in Europa op te dringen.

Opmars extreem-rechts
Net als in Nederland zijn de Duitse rechts-populisten flink in opmars. Volgens een Insa-enquete zou de AfD in Duitsland nu 12,5 procent van de stemmen krijgen. De CDU/CSU zakte in de peiling naar 32,5 procent en de SPD kwam uit bij 22,5 procent. De FDP bereikte 6,5 procent, de Linke 10 procent en de Grünen 9,5 procent. Volgens een bericht in Tagesspiegel heeft de rechts-populistische AfD in maart goede kansen om bij zowel deelstaat Rheinland-Pfalz als deelstaat Baden-Württemberg in het parlement te komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.