Een meesterstuk in het hart van de stad

© Das Meisterstück

© Das Meisterstück

Net zo van bier, worst en brood genieten als van uitstekende wijnen met voortreffelijke hapjes. Dat is de filosofie van restaurant Das Meisterstück in het artistieke en trendy hart van Berlijn aan de Hausvogteiplatz. Bij binnenkomst in het hoge, ruime en toch gezellig en rustiek ingerichte lokaal biedt de shop in de linkerhoek alles aan wat je hier als gast ook consumeren kunt: ambachtelijk vervaardigde kaas- en worstspecialiteiten, vers biologisch brood en meer dan 100 soorten craft beer. Mijn culinaire avontuur begin ik met een passend glas donker oranje gekleurde Sorachi Ace uit een bierfles met champagnekurk.

Dit uit de Brooklyn Brewery afkomstige bier bestaat voor 100% uit Japanse hop en doet niet onder voor een glas koele champagne. Om mij heen wordt gepraat, gelachen en klinkt muziek. Hier heerst de sfeer van een gezellig, bruin café. Vanaf mijn houten tafel heb ik direct zicht op de vlammen van de open grill met o.a. Thüringer braadworsten en gekruide ‘Irschenberger’ worstjes van het Aubrac-rund. “Braadworst en bier – het beste van hier”, legt gastheer Patrick Ohlerich mij uit en doelt op de producten uit de regio. Hij adviseert me ‘Kuehnes Blondes’, een Belgisch witbier van een brouwerij uit Mainz. Ik geniet van het frisse, fruitige aroma. Mijn eetlust is gewekt en het fingerfood komt dan ook als geroepen. De heerlijke stukjes biologisch brood en het beleg met o.a. een mengsel van vossenbes en mierikswortel met luchtgedroogde salami of peperoni met 15 maanden gerijpte ‘Deichkäse’ (soort bergkaas) bevorderen de behaaglijkheid. Ik proef nog enkele craft beers, deels afkomstig van Braufactum, het bedrijf dat internationale craft beers op gelijke hoogte zet met uitgelezen wijnen. Enkele happen van de worstjes met ambachtelijke soorten mosterd bewijzen dat de smaaksensaties niet onder doen voor een klassiek gourmet restaurant. Dat geldt ook voor de Schotse Ola Dub Reserve, een bier uit 12 jaar oude whiskyvaten dat smaakherinneringen aan koffie, mokka en whisky oproept. Samen met een brownie levert het een genotvolle combinatie op. Topkwaliteit heeft een prijs. De worsten kosten tussen €7 en €13, bieren zijn er van €4 tot €14. Enkele bieren zijn nog iets duurder. Opmerkelijk zijn de vele koekoeksklokken aan de wand met het klassiek gestreepte behang. Een freaky detail in een lokaal waar ook het design zich in diverse smaakrichtingen beweegt. Alles is te koop. Dus zowel de drankjes, gerechten en glazen alsook de meubelstukken en de originele koekoeksklokjes uit het Zwarte Woud. Deze klokken zijn van Rombach & Haas, bekende meesters in hun vak. Net als alle andere leveranciers leveren ook zij enkel topproducten aan dit culinaire, Berlijnse meesterstuk.

Restaurant Das Meisterstück
Hausvogteiplatz 3-4
10117 Berlin (Mitte)
Telefon: +49 30 55872562
www.dasmeisterstueck.de
Dagelijks open van 12 tot 24u

Bovenstaande tekst verscheen november 2014 in mijn vaste rubriek Boule de Berlin van het magazine Culinair Ambiance. In dit Vlaamse, culinaire tijdschrift staan maandelijks restauranttips uit Amsterdam, Berlijn, New York en  Parijs. Het ‘sterrenmagazine voor de hobbykok’ biedt echter nog veel en veel meer culinaire wetenswaardigheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.