Traditionele Vietnamese keuken met Japanse finesse

© Royals & Rice

© Royals & Rice

Aziatisch eten is in Berlijn momenteel zeer in trek. Ter illustratie: tijdens het cult-festival Burgers & Hip Hop in april koos de helft van de 500 stemgerechtigde gasten een Vietnamese of Koreaanse burger als beste hamburger van Berlijn. Uiteindelijk won Royals & Rice, het vorig jaar geopende Vietnamese restaurant aan de twee kilometer lange Torstrasse in stadsdeel Mitte, dat ook wel hét centrum van Berlijn wordt genoemd. De eigenaars –Buu Chau Le en Ngoc Duc Nguyen – waren totaal verrast.

Ze hadden zich spontaan voor de eerste keer bij het festival aangemeld, ondanks dat ze geen hamburgerrestaurant hebben maar een Aziatisch restaurant met de traditionele Vietnamese keuken en een vleugje Japanse finesse. De ouders van de in Berlijn geboren Vietnamese broers staan in de keuken van het familiebedrijf. Het restaurant is modern ingericht met warm natuurhout, grijs beton en fraaie houten tafels en stoelen. Kortom, een creatieve Aziatische keuken in een coole ambiance. Dat is ook het concept waarmee Royals & Rice in 2011 voor het eerst in Münster succesvol van start ging. Op de menukaart staan o.a. creatieve currygerechten, rijstrolletjes met geflambeerde tonijn, sushi’s en Vietnamees streetfood, alles tegen betaalbare prijzen (hoofdgerechten ca. €10). Van alle gerechten is ongeveer 50% ook als veganistische variant verkrijgbaar. De eerder genoemde Berlin Best Burger staat op de weekkaart, die regelmatig wisselt en altijd uit vier gerechten bestaat. Het zelfgemaakte ‘broodje’ (Banh Bao) is een deegsubstantie die van binnen luchtig en van buiten knapperig is. Het is gevuld met rundvlees van scharrelrunderen, gegrilde avocado, korianderblad, zelfgemaakte mango-chili-tomatenketschup en een met sesam gegrild noriblad. Kortom, een smaakvolle en vooral originele Vietnamese burger. Écht Vietnamees is Bun Bo La Lot. ‘Daar zijn wij mee opgegroeid’, laten de enthousiaste broers weten. Het is een grote schaal met daarin stukjes in een wok gebakken rundvlees, typisch Aziatische betelpeperbladeren, gevuld met gegrild gehakt op een soort spaghetti van rijst, Vietnamese salade, Tiá Tô (Vietnamese kruidensoort) met koriander en Vietnamese vissaus met limoen. Alles is gelukkig licht verteerbaar, want het is een flink portie maar net niet té veel. De drankenkaart biedt naast gangbare bieren en wijnen ook originele cocktails en zelfgemaakte gemberlimonade. Highlight is een echte Vietnamese koffie, Fair Trade. De broers reizen zelf meermaals per jaar naar Vietnam om de plantage te bezoeken. De bonen komen direct uit Vietnam en worden nabij Münster gebrand. Royals & Rice promoot graag de eigen Vietnamese eetcultuur en daar hoort geen anonieme Italiaanse koffie bij. “In Italië groeit toch geen koffie, daarom zeggen we, wij hebben échte Vietnamese koffie.’

Burgers & Hip Hop

Royals & Rice
Torstrasse 164
10115 Berlin
Tel. +49 30 66 405 111
www.royalsandrice.com
Zondag t/m donderdag: 11 – 23 uur
Vrijdag en zaterdag: 11 – 24 uur

Bovenstaande tekst verscheen juni 2015 in mijn vaste rubriek Boule de Berlin van het magazine Culinair Ambiance. In dit Vlaamse, culinaire tijdschrift staan maandelijks restauranttips uit Amsterdam, Berlijn, New York en  Parijs. Het ‘sterrenmagazine voor de hobbykok’ biedt echter nog veel en veel meer culinaire wetenswaardigheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.