Dit moet u weten over de Panama Papers

top-secret-1239728-638x437Het is zondagavond 3 april, 21:00 uur. De zoekterm “Panama Papers” geeft op google.de 31.900 resultaten. Ik ben benieuwd hoeveel het er morgen zijn. Google.nl geeft 16.700 resultaten. Een Nederlandse krant schreeuwt ‘megaschandaal dreigt’ en overal duikt de naam Poetin op. De Russische staatsleider parkeert miljarden in belastingparadijzen, aldus de berichtgeving. De titel boven dit stukje is natuurlijk een knipoog naar de media die dol zijn op dit soort koppen.

Door de wereldwijde aandacht voor dit onderwerp maakt een scenarioschrijver in Hollywood inmiddels overuren en is de casting voor de kaskraker “Panama Papers” al van start gegaan. In Duitsland worden speciale uitzendingen ingelast. Op internet heeft de ICIJ een gelikt YouTube filmpje online gezet onder de titel:  The Panama Papers: Victims of Offshore.

Wat is er precies aan de hand? Wel, dat gaan tienduizenden specialisten u de komende dagen uitleggen. Ze zullen met allerlei scenario’s hun gelijk bewijzen en de kans is groot dat ze verbaal flink met elkaar op de vuist gaan. De wereldleiders ontkennen natuurlijk  alle betrokkenheid en suggereren dat geheime diensten van bepaalde landen een vinger in de pap hebben. De reacties onder de digitale krantenartikelen zullen de komende dagen waarschijnlijk uitdraaien uit op complete veldslagen (welles/nietes).

Wat is er precies aan de hand? Wel, dat is een vraag waar iedere burger op de wereld een antwoord op zou willen hebben. Het probleem is dat niemand precies weet hoe de machtsstructuren in elkaar steken. De huidige samenleving lijkt erg veel op ‘Het Proces’ van good old Franz Kafka: we vermoeden dat er een groot machtscentrum is, maar we zien alleen de tussenhandelaren.We weten niet waar het machtscentrum ligt en we weten zelfs niet of er wel zo’n machtscentrum bestaat.

Hoe luidt het advies? Dat luidt: gewoon verder gaan met de dagelijkse bezigheden en de Panama Papers niet al te veel aandacht schenken. Een wandeling door het bos of over het strand is aanbevelenswaardig. Ook een spelletje domino of Mens Erger Je Niet na het avondeten kan deze dagen absoluut geen kwaad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.