Gratis advies

hard-disk-drive-1243361-639x558Het is niet de eerste keer dat het mij overkomt. Iedereen die thuis een computer heeft, is een potentieel slachtoffer. U bent dus gewaarschuwd. Een jaar geleden overkwam het een kennis van me. Zijn computer gaf er zo maar de brui aan. Zomaar, zonder waarschuwing vooraf, startte het apparaat niet meer op. Dus, huppa, naar de computervakman, die vervolgens met zijn hoofd schudde: “Alles weg, mijnheer. Ik hoop dat u een back-up heeft.” De kennis had dus geen back-up gemaakt. Dat is natuurlijk dom. Dat zei ik niet. Ik zei “het is altijd heel belangrijk om een back-up te maken van al je bestanden”. Hij was dermate beduusd, dat hij mij gelukkig niet vroeg of ik dan wél back-ups maakte. Dat had ik nog nooit gedaan. Wel kocht ik een dag later direct een externe schijf en kopieerde vervolgens al mijn bestanden. Stel je voor dat hij alsnog die vraag zou stellen. Na het maken van een dergelijke back-up doet zich vaak het probleem voor, dat je het back-uppen snel verwaarloost. Ik was bijvoorbeeld van plan om wekelijks een back-up te maken.  Al snel paste ik mijn voornemen aan en veranderde het in maandelijks.  Het is echter alweer maanden geleden dat ik een back-up maakte. Die externe harde schijf ligt ergens in een laatjes tussen een verzameling snoeren en kabels die ik nooit meer gebruik. Het is niettemin verstandig om regelmatig en consequent een back-up te maken.  Dat kan ik iedereen van harte aanbevelen. Vanochtend, na het opstarten van mijn computer, bleef het beeldscherm namelijk opvallend lang erg zwart. Ik las alleen een zinnetje met Register of iets dergelijks. Ik drukte op de spatiebalk en hoorde een toontje. Mijn toetsenbord leek in een synthesizer te zijn veranderd.  De computer startte niet meer. Hij had er duidelijk de brui aan gegeven. U raadt het al. Mijn kennis vroeg, je hebt toch wel een back-up gemaakt? Ik vertelde hem dat ik gelukkig een externe harde schijf heb. Ik vertelde hem niet, dat die harde schijf al maanden ongebruikt in een laatje ligt. Waarom zou ik?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.