Koningsdag 2016: Nederlanders in Emden komen weer bij elkaar

KoningsdagEmdenVandaag las ik in de regionale Ostfriesen-Zeitung dat de Nederlanders in de streek Ostfriesland  weer bij elkaar willen komen. Jacob Haaksema roept al zijn landgenoten in Ostfriesland op om elkaar op woensdagavond in een restaurant te ontmoeten.

Na een ontvangst met koffie en oranje gebakjes zal er later op de avond met oranjelikeur een toost op de Nederlandse koning worden uitgebracht. De honorair consul Dr. Claas Brons van het Nederlands consulaat in Emden houdt die avond een welkomstrede.

In 1923 werd in Emden de Nederlandse vereniging ‘Eendracht’ opgericht. Door het teruglopend aantal leden viel elf jaar geleden het doek. De ‘Eendracht’ haalde al voor de Tweede Wereldoorlog de Nederlandse Sinterklaas naar Emden, die nu nog ieder jaar met zijn schip in de haven van Emden aanmeert.

Initiatiefnemer Jacob Haaksema woont sinds 2012 in Emden. Tien jaar na de opheffing van ‘Eendracht’ wil de 68-jarige gepensioneerde uit Rotterdam de Nederlandstalige inwoners van Emden en omgeving bij elkaar brengen. “In Rotterdam had ik niks meer te zoeken”, zegt hij in het krantenbericht. Haaksema is een overtuigde Europeaan die als financieel adviseur en medewerker van een Europese volksvertegenwoordiger veel om de wereld reisde. De Nederlandse honair consul in Emden ondersteunt Haaksema’s idee.

De eerste ontmoeting is niet toevallig op 27 april gepland. Tijdens de bijeenkomt in Emden zal alles oranje zijn. De gasten krijgen  oranje gebakjes en oranjelikeur geserveerd. “Zoals de traditie in Nederland,” aldus Jacob Haaksema in de Ostfriesen-Zeitung van donderdag 21 april 2016.

Oranje bijeenkomst Emden
Woensdag 27 april
Restaurant In ’t Gulf (Emden-Widdelswehr)
Aanvang: 19:30 uur
Begroeting honorair consul: 20:30 uur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.