Was laten drogen in frisse, Brandenburgse lucht

wash‘In bijna iedere Berlijnse woning staat wel een droogrek. Er wordt veel gewassen en veel gedroogd. Het droogrek staat bij het fornuis, in de slaapkamer, in de badkamer, voor de televisie en op het balkon.’ Dat lees ik op de website van Frish & Luft. Het gaat verder. ‘In iedere Berlijnse woning ruikt het naar wasmiddel en de geur van buiten gedroogde was is helaas bijna uit ons leven verdwenen. Wij halen hem terug.’

Frisch & Luft is de naam van het jonge bedrijf dat voor 15 euro een wasmand vol vuile was thuis bij de mensen ophaalt. Vervolgens gaat de was in de wasmachine en wordt dan aan de waslijn in de frisse, Brandenburgse lucht opgehangen. Is de was droog, dan wordt alles gestreken, opgevouwen en weer netjes bij de klant afgeleverd. Het wasgoed buiten in de natuur laten drogen, dat is waarom het oprichtster Juliana Bardolim (38) om gaat.

De uit Litouwen afkomstige Juliana Bardolim en haar man zijn kunstenaar van beroep. Ze hebben twee kinderen en hun woning stond altijd vol met wasgoed. ‘We wilden als kunstenaar financieel onafhankelijk zijn om onze kunstlijn voort te kunnen zetten. Dus zochten we naar een ondernemingsvorm die we parallel kunnen voeren en die absoluut niets met kunst te maken heeft.”

Hun klanten zoeken ze onder andere door middel van flyers in biologische supermarkten. Frish & Luft wast alleen grote spullen zoals handdoeken en beddengoed, alles met biologische wasmiddelen.

Het project kreeg veel media-aandacht. Onder de titel ¿Pagarías 15 euros para que tu ropa se seque al sol? berichtte zelfs het Spaanse daglad El Mundo over dit initiatief.

Website:
www.frischundluft.de

Bijdrage op de lokale televisiezender RBB:
Biowäscherei Frisch und Luft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.