Duitslands eerste busboot in de Hamburgse haven van start

Sinds april van dit jaar is de havenstad Hamburg een attractie rijker. Net als in Rotterdam en Lissabon rijdt en vaart er een moderne busboot door de Duitse metropool. Deze amfibische rondleiding is een primeur voor Duitsland. Onder de naam HafenCity Riverbus beweegt de busboot zich dagelijks over de wegen van Hamburgs stadsdeel HafenCity en het water van de Elbe.

Het amfibievoertuig vertrekt als bus vanuit Speicherstadt, de reeks eilandjes met pakhuizen uit de late 19e en vroege 20e eeuw. Dit fraaie gebied werd vorig jaar uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Na boarding en begroeting door de crew gaat de 70 minuten durende rondleiding van start, waarvan 40 minuten op wielen en 30 minuten op het water.

Bij deze tour gaat het niet om een complete stads- of havenrondleiding door Hamburg. Dat zegt Jan Peter Mahlstedt, één van de twee eigenaars. ‘We beperken ons tot de HafenCity, het grootste stadsontwikkelingsproject binnen een stad in Europa. Daar is zo veel te zien en te laten zien, dat is meer dan voldoende.’

Na een bustocht van ca. 25 minuten door Speicherstadt en HafenCity bereikt de amfibiebus schiereiland Entenwerder in Rothenburgsort. Dit is één van de oudste stadsdelen van Hamburg. Vanaf hier rijdt de busboot de rivier de Elbe in en zet als boot koers richting Tiefstack, een gebied tussen de zijrivieren Norderelbe en Bille. Onderweg varen de passagiers door de Billwerder Bucht met een blik op maritieme industrieromantiek.

In Entenwerder rijdt de busboot de Elbe weer uit en zet zijn tocht op wielen voort langs de beroemde Großmarkt Hamburg en het havenbekken Oberhafen, op weg naar het vertrekpunt aan de Brooktorkai in Speichertstadt. Tickets kosten 28 euro voor jongeren vanaf 15 jaar en volwassenen. Kinderen vanaf vijf jaar en jongeren tot 14 jaar betalen 20 euro.

De busboot in Hamburg is een prototype dat speciaal voor dit soort rondleidingen in Boedapest werd ontwikkeld. Hij biedt plaats aan 36 passagiers. Het voertuig behaalt op het vaste land een maximumsnelheid van 65 km/uur, op het water ca. 14 km/uur. Dat is voldoende om tegen de stroming te kunnen varen. HafenCity Riverbus is een idee van de twee uit Hamburg stammende eigenaars Jan Peter Mahlstedt en Fred Franken.

Website: www.hafencityriverbus.de

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.