Het eerste weekend

Inga (Katja Riemann, l.), Jens (Sebastian Koch, M.) und Doro (Elisa Schlott, r.).

Inga (Katja Riemann, l.), Jens (Sebastian Koch, M.) en Doro (Elisa Schlott, r.). ©ZDF/Stephan Rabold

Op dinsdag 16 augustus zendt de ZDF de bioscoopfilm Das Wochende uit. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Bernhard Schlink, die in Nederland onder de titel Het eerste weekend werd uitgegeven. In 2013 verscheen deze film voor het eerst in de Duitse bioscopen.

Na twintig jaar gevangenisstraf heeft de president van Duitsland hem gratie verleend. De RAF is al lang verleden tijd.

Zijn zus Christiane wil zijn eerste weekend in vrijheid samen met een tiental oude vrienden feestelijk doorbrengen in een oud landhuis – zonder verslaggevers en zonder camera’s. Of ze nu tandtechnicus, advocaat of dominee geworden zijn, alle genodigden delen hetzelfde verleden: ze hebben ooit met de revolutie gesympathiseerd. Maar dat blijkt lang geleden. Uit loyaliteit, uit nostalgie of uit nieuwsgierigheid hebben ze de uitnodiging voor het weekend aanvaard. Hun meningen over de idealen van toen, over vrijheid, over terrorisme en verraad lopen – geen verrassing – inmiddels sterk uiteen.

En hoe is Jörg eraan toe, de man die gratie heeft gekregen? Ziet hij de beelden van zijn gijzelaars nog voor zich? Wat heeft hij overgehouden aan de tijd van het geweld? Fantastische verhalen? Of is hij tot sprakeloosheid vervallen, of zelfs in het reine gekomen met zijn daden?

Jens (Sebastian Koch, 2.v.l.), Tina (Barbara Auer, l.), Doro (Elisa Schlott, M.), Henner (Sylvester Groth, 2.v.r.) und Gregor (Robert Gwisdek, r.).

Jens (Sebastian Koch, 2.v.l.), Tina (Barbara Auer, l.), Doro (Elisa Schlott, M.), Henner (Sylvester Groth, 2.v.r.) en Gregor (Robert Gwisdek, r.). ©ZDF/Stephan Rabold

Zijn vrienden willen hem helpen, steunen, raad geven – en tegelijk de grootst mogelijke afstand bewaren. Maar het verleden komt beangstigend dichtbij. Ze kunnen zich niet onttrekken aan een confrontatie met hun eigen biografie, met hun dromen over het leven en hun zelfbedrog.

Net als in De voorlezer en De thuiskomst biedt Bernhard Schlink ons weer verrassende inzichten in een beladen periode van onze geschiedenis, een tijdperk dat begon met een utopie en eindigde met moordende terroristen en een land in staat van oorlog.

Das Wochenende
ZDF, dinsdag 16 augustus, 23:00 – 00:30 uur
WEBSITE

Bovenstaande tekst is afkomstig van Cossee, uitgeverij van Het eerste weekend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.