Deutsche Bahn stelt nieuwe ICE 4 trein voor

© Deutsche Bahn AG

© Deutsche Bahn AG

De nieuwe ICE 4 van de Deutsche Bahn (DB) beschikt over wagons waar het licht volop doorheen stroomt. Daarnaast is er meer ruimte voor passagiers en kunnen passagiers eindelijk ook hun fietsen in een ICE kwijt. De DB belooft zijn klanten meer reiscomfort in de nieuwe ICE 4. Opinieweekblad Der Spiegel zette de vernieuwingen gisteren al op een rijtje.

Vandaag stelt de DB zijn vierde generatie hogesnelheidstreinen voor. De ICE 4 zal echter de grens van 250 km/uur niet overschrijden. Daarvoor in de plaats biedt het interieur enkele vernieuwingen voor de passagiers. Dit zijn de belangrijkste details:

Meer zitplaatsen
Met een lengte van 346 meter biedt de ICE maar liefste 830 zitplaatsen. Een kwart daarvan bevinden zich in de eerste klas. Het hoge aantal zitplaatsen is mogelijk, omdat de wagons langer zijn en er aan de binnenkant afstand werd gedaan van kasten voor besturingssystemen.

Om veel zitplaatsen en toch benenvrijheid te kunnen bieden glijden de rugleuningen naar beneden als je de zithouding aanpast.

© Deutsche Bahn AG

© Deutsche Bahn AG

Betere airconditioning
De airconditioning in de treinen van de DB zorgt maar al te vaak voor problemen. Vorig jaar vielen tijdens een heet weekend maar liefst 26 langeafstandstreinen uit. De airconditioning van de ICE 4 is technisch verder ontwikkeld en bestaat slechts uit twee koude circulaties. Is er bij één circulatie een probleem, dan blijft de andere functioneren. Bovendien is de airco ontworpen voor temperaturen van -25 tot +45 graden en daarmee duidelijk krachtiger dan de airconditioning tot nu toe.

Primeur fietsplaatsen
De laatste wagon van de nieuwe ICE 4 biedt acht plekken voor fietsen. “Tot nu toe kon men zijn fiets in de ICE alleen gedemonteerd en verpakt als bagage meenemen”, zegt een woordvoerder van de DB. Binnenkort kunnen in ieder geval enkele passagiers van deze meeneemmogelijkheid profiteren. Door het beperkte aanbod moeten deze plekken wel gereserveerd worden. Wie zijn fiets meeneemt vindt in het direct aangrenzende deel in de tweede klas een zitplaats.

Verlichting naar tijd
Het gehele interieur van de ICE4 is uitgerust met een nieuw lichtconcept. De kleur van het licht en de intensiteit worden automatisch aan het tijdstip van de dag aangepast: van koel blauw tot warm rood. Ook zal er volgens de DB meer daglicht in de wagons vallen. De ICE4 biedt de passagiers bovendien panoramavensters die een hoge mate van lichtdoorstroming mogelijk maken.

© Deutsche Bahn AG

© Deutsche Bahn AG

Bijzondere voorzieningen voor rolstoelgebruikers
Dee ICE 4 beschikt over een ingebouwde lift waarmee de rolstoelgebruiker de trein kan betreden. De lift kan via een machine met toetsenbord worden opgeroepen. Hij komt uit in een wagon met een brede gang waarin het zelfs mogelijk is de rolstoel te draaien. De zitplaats voor de rolstoelgebruiker is uitgerust met een in hoogte verstelbare tafel. Op die plek zijn een alarmbel en een service-toets aangebracht waarmee het boardpersoneel opgeroepen kan worden. Ook de wc in die wagon is geschikt voor rolstoelgebruikers.

Nog deze herfst zullen de eerste ICE4 treinen beginnen met een proefperiode van 14 maanden, waarvan 12 maanden met passagiers aan boord. Deze testperiode is bedoeld om de betrouwbaarheid van de techniek te testen en te ondersteunen zodat ‘kinderziektes’ nog op tijd verholpen kunnen worden. Tijdens de wisseling van de dienstregeling in december 2017 worden de eerste ICE 4 treinen in de dienstregeling opgenomen.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.