Vegetarische slager naar Nederlands concept in Berlijn van start

Drukte bij de opening van 'Der vegetarische Metzger' in de Bergmannstrasse in Berlijn.

Drukte bij de opening van ‘Der vegetarische Metzger’ in de Bergmannstrasse in Berlijn. Foto: © Allard van Gent

Vandaag vond in de Bergmansstrasse in Berlijn-Kreuzberg de officiële opening plaats van ‘Der vegetarische Metzger’. Het is het eerste filiaal in Duitsland van ‘de Vegetarische slager’, een succesvol concept van Jaap Korteweg, Niko Koffeman en chef-kok Paul Bom.

De hapjes en drankjes waren niet aan te slepen tijdens de drukbezochte proeverij aan het begin van de Bergmanstrasse. De keuken was goed geïnstrueerd, alle producten waren aanwezig en dus kon Paul Bom rustig van een drankje genieten en zich ontspannen met Niko Koffeman en zijn vrouw Antoinette Hertsenberg onderhouden. Naast veel mensen van de Duitse pers en buurtbewoners was ook de Nederlandse ambassade bij dit feestelijke opening vertegenwoordigd.

Conceptmaker Niko Koffeman (2e van rechts) met op de achtergrond zijn vrouw, de Nederlands presentatrice en programma maker Antoinette Hertsenberg (r)

Conceptmaker Niko Koffeman (midden). Foto: © Allard van Gent

De eerste winkel van de Vegetarische slager ging in 2010 in Den Haag van start. “Die winkel heeft een hele belangrijke rol gespeeld in de historie van de Vegetarische slager”. Dat vertelt de conceptmaker Niko Koffeman mij op de op de stoep van de Bergmannstrasse. Koffeman is ook bekend als medeoprichter  van de Partij voor de Dieren  en lid van de Eerste Kamer voor deze partij. ”Het was een andere winkel dan de mensen gewend waren en dus kwamen er heel veel mensen op af, maar ook veel retailers. Normaal zou je bij de retailers in de rij moeten staan om binnengelaten te worden, maar nu kwam de retail naar ons. En al snel lagen onze producten bij onder andere Albert Heijn, Jumbo en EkoPlaza. In Nederland groeien we heel hard. We hebben nu 3.000 verkooppunten in 13 landen.”

vs02

Ook chef-kok Paul Bom was van de partij. Foto: © Allard van Gent

Op de website van de Vegetarische slager staat te lezen dat de ramp met de varkenspest en de gekke koeien-ziekte in Nederland voor Jaap Korteweg de aanleiding was vegetariër te worden. Aangezien hij de smaak van vlees mistte maakte hij met zichzelf de afspraak dat hij alleen buiten de deur mocht eten met als gevolg dat hij zichzelf erop betrapte dat hij steeds vaker uit eten ging. Na tien jaar zoeken ontwikkelde hij innovatieve vleesvervangers met een spectaculaire bite en structuur. Dat konden de gasten in Berlijn vandaag zelf beleven.

Op de website staat ook dat het team van Jaap Korteweg, Niko Koffeman en Paul Bom als ideaal heeft om vleesliefhebbers te laten beleven dat ze helemaal niets hoeven te missen als ze het vlees één of meer dagen achterwege laten. ‘De ambitie is de grootste slager ter wereld te worden, op korte termijn.’

Het filiaal in de Bergmannstrasse is van een Duitse ondernemer die vroeg of hij het concept in Duitsland en Oostenrijk mocht gaan uitbaten. “Hij heeft grote plannen met Duitsland. Het zou heel goed kunnen dat Duitsland groter wordt dan Nederland”, aldus Niko Koffeman, die ook laat weten dat de vraag naar het concept vanuit de hele wereld komt. Naast onder andere Engeland, Duitsland en Amerika tonen ook veel ondernemers en investeerders uit India interesse. Niko Koffeman: “Die mensen zeggen, hier zijn 450 miljoen vegetariërs, maar naarmate de welvaart stijgt beginnen ze het vegetarische eten los te laten, omdat ze vlees associëren met welvaart.”

bord

Foto: © Allard van Gent

Binnenkort opent in de Revaler Straße in het Berlijnse stadsdeel Friedrichshain het tweede filiaal van ‘Der vegetarische Metzger’. “Daar komt een restaurant bij en een uitgifteluik dat 24 uur per dag, zeven dagen per week open is”, vertelt Niko Koffeman uit.  Daarnaast begint de Duitse vegetarische slager volgende week met een eigen webshop. De producten kun je dan online bestellen en in diepvriesverpakking thuis laten bezorgen.

Door de berichtgeving via het persbureau DPA (Deutsche Presse-Agentur), dat in Nederland door het ANP wordt vertegenwoordigd, berichtten vandaag ook al enkele Duitse media over de komst van de Vegetarische slager naar Berlijn:

Berliner Zeitung: Bergmannkiez Kreuzberg bekommt neue vegetarische Metzgerei
Deutschlandradio Kultur: “Die Deutschen wurden zum Fleischkonsum erzogen”
Frankfurter Neue Presse: Das Geschäft mit fleischlosem Fleisch
ZDF heute: Das Geschäft mit fleischlosem Fleisch
Schwäbische Post: Fleischloses Fleisch vom vegetarischem Metzger

‘Der vegetarische Metzger’
Bergmannstraße 1
Berlin
Geopend: 09:30 – 21:30 uur
www.devegetarischeslager.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.