Nieuw boek Daniel Kehlmann

978-3-498-03573-0Drie jaar na zijn laatste roman F verschijnt op 21 oktober een nieuw fictief verhaal van Daniel Kehlmann. De titel luidt: Du hättest gehen sollen. De flaptekst van het boek belooft een typisch Kehlmann boek waar ik me nu al op verheug. Wat er zo kenmerkend is aan de verhalen van deze auteur beschreef ik eerder in De werkelijkheid volgens Daniel Kehlmann. Zijn romans hadden altijd al een bescheiden omvang, maar met slechts 96 pagina’s is Du hättest gehen sollen één van zijn dunste boeken.

Flaptekst ‘Du hättest gehen sollen’ (Je had moeten gaan)
Een eenzaam gelegen vakantiehuis. Diep in het dal met zijn huizen als blokjes en een weg met haarspeldbochten die naar boven leidt. Het koude blauw-wit van de gletsjers, ruw graniet, de bossen in nevel. Het is december, de tijd voor kerst. Een jong echtpaar met kind heeft dit comfortabele huis een paar dagen gehuurd, maar echt helemaal uit hun dagelijkse leven zijn ze niet. Het kind vertelt verwarde verhalen over de kleuterschool, de vrouw typt berichtjes op de telefoon en de man – een scenarioschrijver van wie een producent het tweede deel van zijn succesvolle komedie verwacht – schrijft ideeën en scenes in zijn notitieboek. Maar steeds vaker noteert hij ook andere dingen – huwelijksspanningen, onenigheden, vooral de wonderlijke dingen die om hem heen gebeuren. Want met het huis is iets niet in orde.
Daniel Kehlmanns fantastische manier van vertellen is in de dubbele betekenis van het woord onheilspellend, de spiraal naar de afgrond ontwikkelt een sterke zuigkracht. Deze wordt sterker als er nog meer dingen bijkomen: de wisselende stemmingen in het gezin, het naast elkaar bestaan van liefde en irritatie, de zorg voor het kind. ‘Het geheim is dat je toch nog van elkaar houdt.’ Is dat zo? Geleidelijk vervloeien de contouren en begint de bodem te wankelen.

Daniel Kehlmann over het schrijven

Du hättest gehen sollen
Auteur: Daniel Kehlmann
Uitgeverij: Rowohlt
Aantal pagina’s: 96
Verschijningsdatum: 21 oktober 2016
Prijs: 15 euro
ISBN-10: 3498035738
ISBN-13: 978-3498035730

In het Nederlands verschenen boeken van Daniel Kehlmann:
Ik en Kaminski (Ich und Kaminski)
Het meten van de wereld (Die Vermessung der Welt)
Roem(Ruhm)
F (F)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.