Merkel klimt uit dal bij opiniepeilingen

Foto: Bundesregierung/Steins

Foto: Bundesregierung/Steins

Is er sprake van een ommekeer in de trend? Die vraag stellen veel grote media in Duitsland zich vandaag. De populariteit van bondskanselier Merkel zonk de laatste maanden onophoudelijk. Nu neemt haar geliefdheid weer toe. Voor de conservatieve minister-president van de deelstaat Beieren Horst Seehofer (CSU) is dit juist niet het geval.

Volgens een recente rondvraag wint bondskanselier Angela Merkel weer duidelijk aan goedkeuring. De jongste trend van ARD-DeutschlandTrend (een sinds 1997 in opdracht van de televisiezender ARD en circa 10 dagbladen maandelijks gehouden politieke rondvraag, uitgevoerd door opiniepeiler Infratest dimap) is 54 procent van de ondervraagden tevreden met het werk van Merkel. Een maand geleden bereikte de bondskanselier bij deze rondvraag slechts 45 procent, de slechtste score sinds vijf jaar. Vooral haar omstreden vluchtelingenpolitiek kostte Merkel veel sympathie.

Horst Seehofer, voorzitter van de politieke partij CSU en minister-president van de deelstaat Beieren, eiste op hardnekkige wijze een restrictieve vluchtelingspolitiek door o.a. een bovengrens aan het aantal vluchtelingen te willen invoeren.  Hij schuift volgens de actuele geliefdheidsscala duidelijk naar beneden. Volgens ARD-DeutschlandTrend is momenteel slechts 37 procent tevreden met zijn werkzaamheden. Dat is zeven procent minder dan in september. Destijds lag hij nog één procent achter Merkel.

Als er zondag Tweede Kamerverkiezingen in Duitsland zouden zijn (Bundestagswahl), dan zouden CDU/CSU stabiel bij 33 procent blijven. De socialistische SPD zou één procent zakken naar 22 procent. De populistische AfD blijft op 14 procent. De Linkspartei en Die Grünen blijven onveranderd bij negen en elf procent. De liberale FDP zou één procent stijgen en op zes procent uitkomen.

Bronnen
Der Spiegel, ‘Merkel gewinnt deutlich an Zustimmung – Seehofer sackt ab
FRankfurter Allgemeine Zeitung: ‘Merkel kämpft sich aus dem Umfragetief

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.