Parsley, Sage, Rosemary and Thyme

plants

Parsley, Sage, Rosemary and Thyme

50 jaar

Parsley, Sage, Rosemary and Thyme. Zo luidt de titel van het derde studioalbum dat Simon & Garfunkel op 10 oktober 1966, dus precies 50 jaar geleden, uitbrachten.

In het jaar 2003 belandde het album op plaats 201 van de 500 beste albums ter wereld, geselecteerd door muziekmagazine Rolling Stone. De titel luidt in het Nederlands ‘peterselie, salie, rozemarijn en tijm’.

Het eerste lied, Scarborough Fair , kun je de titelsong noemen, want hierin komt de zin Parsley, Sage, Rosemary and Thyme telkens weer terug. Scarborough Fair is een oude Engelse ballade die waarschijnlijk in de 16e of 17e eeuw werd geschreven. De naam stamt af van de kustplaats Scarborough in het noorden van Engeland. Hier werd een jaarmarkt voor handelslieden en landbouwers gehouden, de Scarborough Fair.

De vier kruiden hebben betrekking op hun werking. Peterselie zou de bitterheid van de smaak (en gevoelens) verdrijven, salie zou kracht en wijsheid brengen, rozemarijn staat symbool voor liefde en trouw en tijm voor kracht en moed. Het lied is door veel bands bewerkt tot een folksong. De versie van Simon & Garfunkel is het meest bekend.

Paul Simon hoorde van het lied tijdens een tournee in Engeland. Het werd gezongen door de populaire folkzanger Martin Carthy. Toen Carthy de versie van Simon & Garfunkel hoorde beschuldigde hij het duo van plagiaat.  Carthy en Simon spraken tot het jaar 2000 niet met elkaar totdat Simon hem vroeg het nummer samen met hem in Londen op te voeren. Carthy zette zijn bezwaren aan de kant en trad samen met Paul Simon op.

Lees de tekst van het lied op Google Play Music

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.