Sensationeel besluit: alle YouTube filmpjes in Duitsland nu vrijgegeven

©YouTube
Gema (“Duitse Buma/Stemra”) en YouTube sluiten overeenkomst
Geen waarschuwende rode schermpjes meer op het Duitse YouTube kanaal van de Duitse auteursrechtenorganisatie Gema. YouTube betaalt van nu af aan geld aan Gema en daarmee is er een einde gekomen aan de jarenlange strijd tussen deze twee partijen.
Nederlanders in Duitsland kennen vast en zeker de Gema, de organisatie die ervoor zorgde dat veel filmpjes op YouTube niet uitgezonden mochten worden. Volgens het AD was van de 1.000 best bekeken filmpjes op YouTube maar liefst 61,5 procent niet in Duitsland te bekijken.
Vanaf nu is het bekende rode schermpje met het treurige gezichtje niet meer beschikbaar. Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) hebben Gema en YouTube een licentieovereenkomst ondertekend die vandaag in werking treedt. Dat betekent dat muziekvideo’s die onder de auteursrechten van Gema vallen allemaal vrij worden gegeven.
Voor muziekfans is deze overeenkomst goed nieuws. De Gema en YouTube strijden al jaren over de inning van auteursrechten. De Google-dochter YouTube is overigens niet van mening dat ze verplicht is te betalen, omdat ze zich niet als een muziekdienst beschouwt maar als een platform ter verbreiding van inhouden van haar gebruikers.
“Voor de Gema en haar leden is het sluiten van een contract met YouTube een mijlpaal”, zei Thomas Theune, die als directeur Sendung&Online voor de onderhandelingen met de Google-dochter verantwoordelijk was. Hij stelt “voor de circa 70.000 componisten, tekstschrijvers en uitgevers eindelijk een vergoeding voor het gebruik van deling van het gebruik van hun geestelijke creaties op YouTube veilig. Zo worden ze eindelijk deelgenoot van het succes dat YouTube met hun muziekwerken heeft behaald. Dat is ook een signaal voor andere online-platforms.”
“We zijn blij met het contract”, vult de rechtskundig adviseur van Gema Tobias Holzmüller aan in een gesprek met de FAZ. “Het leidt tot een harmonie met de rechtenvergoeding op televisie, radio en andere onlinediensten die onze auteurs reeds van een vergoeding voorzien. Het is onbevredigend dat wij op vrijwillige betalingen zijn aangewezen, omdat volgens het recente rechtsvonnis eigenlijk de uploaders en niet de platforms de vergoedingen verschuldigd zijn. Dat moet veranderd worden.”
Nog in januari van dit jaar werd in het Oberlandesgericht München (hoogste gerechtshof van de deelstaat Bayern) een aanklacht van Gema tegen YouTube ongegrond verklaard. De Gema eiste 1,6 miljoen euro schadevergoeding voor duizend muziektitels die de organisatie in het repertoire van YouTube had uitgezocht. Voor iedere keer dat iemand een video oproept bracht de Gema 0,375 euro in rekening, maar uiteindelijk verloor de Gema het proces.
Over het bedrag dat YouTube nu per video aan de Gema betaalt hebben de twee bedrijven afgesproken te zullen zwijgen. Volgens de FAZ zal het bedrag vermoedelijk onder het bedrag liggen dat eerder bij de rechtbank werd geëist. De Gema en YouTube zijn het eens geworden over de betaling van een bedrag over de periode sinds 2009, de tijdruimte waarin de twee partijen op juridisch gebied met elkaar in de clinch lagen.
Bron: FAZ
Keine roten Sperrtafeln mehr: Die Gema und Youtube schließen einen Vertrag.