Balthazar Spreeufer 2

Holger Zurbrüggen (Foto: © Carina Adam)

Holger Zurbrüggen (Foto: © Carina Adam)

Het Nikolaiviertel is het oudste woongebied van Berlijn en bevindt zich op nog geen 10 minuten loopafstand van de Alexanderplatz. Ook de beroemde ‘Museumsinsel’ met 5 musea is slechts een paar honderd meter van deze historische buurt verwijderd. Grote trekpleister is de Nikolaikirche, de oudste kerk van Berlijn die nog in tact is en daarom onder Monumentenzorg valt. Tegenover de kerk ligt de Spreeufer. Dat is de benaming van de sierlijke kade langs de rivier de Spree.

Op zomerse dagen kun je hier op een terrasje van de diverse restaurants plaatsnemen. Een aanrader is ‘Balthazar Spreeufer 2’. Dit restaurant opende vorig jaar oktober zijn deuren en is de tweede eetgelegenheid van de Berlijnse topkok Holger Zurbrüggen. De naam is geïnspireerd op zijn succesvolle restaurant ‘Balthazar’ aan de Kurfürstendamm. Door de wit gedekte tafels en de brandende kaarsen in chique kandelaars lijkt deze locatie vanaf de kade gezien zeer exclusief en daardoor wellicht minder toegankelijk. Echter, schijn bedriegt. Sta je eenmaal binnen, dan voel je je door de moderne en warme vormgeving meteen op je gemak. De kookstijl van Zurbrüggen is Europees-Aziatisch. Je kunt hier à la carte eten, maar ook kiezen voor een uitgebreid 12-gangen verrassingsmenu (€ 95) of een 4-gangenmenu (€ 44). Ik koos de laatste optie en ontving vooraf een espressokopje met romige erwtensoep als groet uit de keuken. Vervolgens presenteerde de gastvrouw én sommelier de eerste fles van mijn wijnbegeleiding (€ 22). Het was een pinot blanc (Weißburgunder) die ik graag aanbeveel, omdat hij mooi fruitig en vol van smaak was (Weißburgunder Hexamer, Nahe, 2014). De tweede gang bestond uit een bord met exotisch gekruide soep en een gepocheerd ei erop. De begeleidende Sauvignon blanc 2014 van Heinrich Groh is eveneens een aanrader. Het hoofdgerecht bleek gedurfd pikant maar dat stond ook in de beschrijving van het menu: dikke plakjes US roast beef met een pikante ragout van bataten (zoete aardappel) en paprika. De begeleidende rode wijn (Cabernet Sauvignon van Landmann in Baden) was intensief en paste goed bij het vlees en de prettig gekruide ragout. Het afsluitende stuk Schwarzwälder Kirschtorte met dikke kersensaus rondde het menu smaakvol af. Balthazar Spreeufer 2 is een plek voor zowel een goede zakenlunch als voor een ontspannen en smakelijk etentje tijdens een bezoek aan Berlijn. Op de kaart vind je ook burgerpot zoals een schnitzel of de Oostenrijkse Tafelspitz. Bezoek je dit restaurant na een bezichtiging van de Nikolaikirche, dan roept een blik op het prachtig gedecoreerde plafond gegarandeerd herinneringen op. Een echt highlight!

Restaurant Balthazar Spreeufer 2
Spreeufer 2
10178 Berlin
Tel. +49 30 30 88 21 56
www.balthazar-spreeufer.de
Dagelijks geopend van 12 tot 22 uur. Lunch van 12 – 17 uur

Bovenstaande tekst verscheen in mei 2016 in mijn vaste rubriek Boule de Berlin van het magazine Culinair Ambiance. In dit Vlaamse, culinaire tijdschrift staan maandelijks restauranttips uit Amsterdam, Berlijn, New York en  Parijs. Het ‘sterrenmagazine voor de hobbykok’ biedt echter nog veel meer culinaire wetenswaardigheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.