Restaurant Markus Semmler

msweb1Markus Semmler gold in de jaren 90 als dé beroemde sterrenkok van Berlijn. Hij werkte in de beste restaurants en sleepte grote culinaire prijzen in de wacht. Leden van zowel het Belgische als het Nederlandse koningshuis behoorden tot zijn gasten, maar hij kookte ook voor stars als Whitney Houston, Robert de Niro en Karl Lagerfeld. Door de verkeerde financiële partners sloten eind jaren 90 zijn pas geopende restaurants snel weer hun deuren. Semmler en zijn vrouw richtten vervolgens een cateringbedrijf op waar sinds 2011 ‘Das Restaurant Markus Semmler’ toebehoort.

Achter de stijlvolle façade bevindt zich een brede pijpenla die aan de ene kant geschikt is voor grotere evenementen, maar aan de andere kant ook uitnodigt tot een intiem diner voor twee. Daarvoor zorgt de uitgekiende inrichting met enkele grote wijnvaten waarvan het vat met een boompje erin de lange ruimte fraai doorbreekt. Dit moderne én rustieke interieur zorgt voor een behaaglijke sfeer waarin Semmlers kleurrijke gerechten met intensieve smaakbelevenissen perfect tot hun recht komen. Michelin bekroonde hem vorig jaar met de lang verwachte ster, want koken kan Markus Semmler nog steeds als de beste. Daar is iedereen in culinair Berlijn het over eens. Mijn voorgerecht bestaat uit een mals stuk zalm met citroengras en mango. Geen eenhaps portie, maar een royaal stuk met een knapperig bovenlaagje. Semmlers kunst om krachtige smaken en texturen  te combineren vind ik ook terug bij de Sint Jacobsschelp die zich in goed gezelschap van de zwarte Périgordtruffel en een paar schijfjes rode biet bevindt.

msweb2Mijn persoonlijke highlight is de ‘Atlantik’ tarbot waarbij ik me met een glas Weissburgunder Tonmergel van wijngoed Riffel op een mediterraan terras waan en volop geniet. Een verrassende smaakcombinatie biedt ook de ganzenlever met peer en cacao. De reerug in een mantel van brooddeeg, omringd door een heerlijk dikke, donkere saus is flink van stuk. De wijnen completeren de gerechten op sublieme wijze zoals bijvoorbeeld de 2014 Cuvée Pas de deux Cabernet Sauvignon & Merlot van wijngoed Matthias Gaul bij de ree. De prijzen passen bij de geleverde topkwaliteit. Een 4-gangenmenu kost € 85, de wijnbegeleiding € 32,00. Tot maximaal acht gangen betaal je per gang € 15,00 extra en per gang € 8,00 extra voor de wijnbegeleiding. Door de vriendelijke bediening, de warme houten vloer en de moderne schilderijen voel je je op deze plek meteen thuis. Je kunt rustig even rondlopen en bijvoorbeeld de kleine showkeuken achterin bekijken. Of in de stijlvolle rokerslounge naast de ingang één van de uitstekende sigaren uit de humidor proberen.  Dit toegankelijke restaurant in stadsdeel Wilmersdorf is een geheime tip voor fijnproevers. Het ligt op nog geen twee kilometer van de beroemde Gedächtniskirche en de Kurfürstendamm, de grootste winkelboulevard van Berlijn.

Das Restaurant Markus Semmler
Sächsische Str. 7
10707 Berlin
Tel. +49 (0) 30 890 68 29-0
Open van woensdag tot zaterdag vanaf 17:00 uur
www.kochkunst-ereignisse.de

Bovenstaande tekst verscheen in april 2016 in mijn vaste rubriek Boule de Berlin van het magazine Culinair Ambiance. In dit Vlaamse, culinaire tijdschrift staan maandelijks restauranttips uit Amsterdam, Berlijn, New York en  Parijs. Het ‘sterrenmagazine voor de hobbykok’ biedt echter nog veel meer culinaire wetenswaardigheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.