Berlijn Europese hoofdstad van de jazz

Hoofdgebouw van de "Alten Münze" aan de Mühlendamm 3 (foto: Wikipedia)

Hoofdgebouw van de “Alte Münze” aan de Mühlendamm 3 (Foto: Wikipedia)

Als het aan de Duitse trompettist Till Brönner ligt wordt Berlijn de Europese hoofdstad van de jazz.  Zijn visie: een jazztempel zoals in New York, inclusief orkest en de ondersteuning van jong talent.

Jazzmekka
Het oude gebouw Alte Münze aan de Spree is zo’n gebouw wat om cultuur schreeuwt. Zo staat het in een bericht van Deutsche Welle. Momenteel bevinden zich hier al culturele bewoners zoals kunstenaars, muziekproducers en een fabrikant van milieuvriendelijke limonade. Bovendien dient het gebouw als concertlocatie. Op stapel staat de komst van een jazzmekka dat musici uit de hele wereld moet lokken. Met podia, studio’s, een academie en een eigen huisorkest.

Politiek
Met deze visie loopt de jazztrompettist Till Brönner al jaren rond. Nu zou zijn visie omgezet kunnen worden. Immers, Brönner heeft al belangrijke en invloedrijke mensen voor zijn project kunnen overtuigen. De cultuurminister Monika Grütters bijvoorbeeld. En de nog in zijn ambt zijnde Berlijnse staatssecretaris voor cultuur Tim Renner. Bovendien nog twee leden van de begrotingscommissie van de Duitse Tweede Kamer. Daar wordt nu 12,5 miljoen euro voor de sanering van de Alte Münze vrijgemaakt.

Geld
Dat is echter pas de helft van het bedrag dat nodig is voor een complete sanering van de ruimtes die 10.000 m2 in beslag nemen. Het is nog niet duidelijk wie voor de andere helft van de kosten zal opdraven. Evenmin is onduidelijk wie de lopende kosten van ongeveer vijf miljoen euro per jaar voor zijn rekening neemt, hoe de huidige huurders tegenover het voorstel staan en wat eigenlijk de toekomstige senator voor cultuur Klaus Lederer van de politiek partij “die Linke” hiervan vindt.

Het voormalige munthuis op de binnenplaats van het gebouwencomplex (Foto: Wikipedia).

Haalbaarheid
Om open vragen te beantwoorden heeft Till Brönner een haalbaarheidsonderzoek van 120 pagina’s op tafel gelegd. Alleen al daarvoor heeft de Duitse regering 50.000 euro uitgegeven. In het rapport van dit onderzoek staat onder andere dat “de tijd is gekomen een signaal af te geven voor de tot integratie leidende kracht van muziek in Europa”. In Berlijn zou een centraal en cultureel oord moeten ontstaan waar Duitse en internationale gasten gebruik van kunnen maken, waar talenten ondersteund worden, waar uitwisseling en onderzoek plaatsvinden en waar tradities in stand worden gehouden.

JALC
Als voorbeeld geldt het Jazz at Lincoln Center (JALC) in New York. Dat centrum had in zijn vaandel geschreven “de global community van de jazz in stand te houden, te verrijken en uit te breiden” zoals het in de statuten van de JALC geschreven staat. Jazz, zo heet het verder, is een metafoor voor democratie.

Nu zal dus de Duitse pendant in Berlijn ontstaan. Als jazzstad heeft Berlijn al lang een naam. Sinds 1964 vindt hier het “Jazzfest Berlin” plaats, een van de meest gerenommeerd en oudste jazzfestiviteiten in Europa. Internationale musici komen graag naar Berlijn. De hoofdstad heeft altijd nog een grote aantrekkingskracht op creatieven uit de hele wereld. Volgens Till Brönner kan een “House of Jazz” alleen in Berlijn ontstaan.

Toekomst
De financiële wegen voor Brönners droom zijn gepland – echter nog door de oude deelstaatregering. De overige vragen zijn voor de nieuwe regering. Of daar ook zo veel jazzvrienden in zitten, dan zal nog moeten blijken.

Bron: Deutsche Welle, 28-11-2016
“Berlin bekommt ein “House of Jazz”

https://vimeo.com/106128157

Till Brönner is een doorgewinterde, professionele trompettist. Hij geldt momenteel als de meest succesvolle Duitse jazzmuzikant wereldwijd. Ook bij het afscheidsdiner van bondskanselier Merkel voor aftredend president Obama trad Till Brönner op 17 november 2016 op.

Op 11 november zond de ZDF de documentaire “Till Bröner hinterm Rampenlicht” uit. “De jazztrompettist over discipline, eenzaamheid en wat hem drijft” :
https://www.zdf.de/gesellschaft/ml-mona-lisa/ml-mona-lisa-clip-4-100.html 

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.