Duitse Rekenkamer twijfelt aan inkomsten tolheffing

Verkeersbord tolheffing in Oostenrijk

Verkeersbord tolheffing in Oostenrijk

De Duitse Algemene Rekenkamer (Bundesrechnungshof ) twijfelt of de Duitse tolheffing voor personenauto’s zo veel geld oplevert zoals geprognosticeerd. Dat staat vandaag in het Duitse dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

“We zien de uitgaven voor de controle van de tolheffing kritisch”, zei de president van de Duitse Algemene Rekenkamer Kay Scheller in een bericht dat afgelopen nacht door het mediaconglomeraat Funke Mediengruppe naar buiten werd gebracht. De reactie van de politieke oppositie in Duitsland op dit bericht volgde snel: “De tolheffing voor personenauto’s door minister Dobrindt is absolute waanzin. De tolheffing loopt het gevaar meer geld te kosten dan ze oplevert”, zei de fractievoorzitter van de linkse politieke partij Die Grünen Anton Hofreiter vandaag. “De Duitse regering moet minister Dobrindt terugwijzen en de tolheffing voor personenauto’s stoppen.”

Ondertussen is de toon tussen Oostenrijk en Duitsland wat betreft de tolheffing verhard. Dobrindt zei in de Süddeutsche Zeitung: “Ik heb weinig begrip voor het gemopper over de tolheffing. Vooral niet als dat uit Oostenrijk komt.” De Oostenrijkers zouden “uitsluitend door hun nationale belangen worden gedreven onder het motto: wie naar Oostenrijk komt moet betalen, Oostenrijkers zullen in Duitsland echter kosteloos autorijden.”

Deze denkwijze is “niet Europees en ook niet aangemeten”. Wie al 20 jaar lang succesvol tolheffing in zijn land voert om de wegen te financieren zou op een fairere wijze met zijn buren moeten omgaan, eiste Dobrimdt. Oostenrijk en Nederland overwegen bij het Hof van Justitie een klacht in te dienen tegen de Duitse tolheffing voor personenauto’s.

De Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern beet schriftelijk van zich af en zei, hij ziet de tolheffing voor personenauto’s  op de Duitse snelwegen als een bedreiging voor de goede verstandhouding tussen beide buurlanden. “We zijn er in Oostenrijk helemaal niet gelukkig mee”, zei de Sociaaldemocraat in Bild am Sonntag. “Het is een uithoudingstest voor de goede Duits-Oostenrijkse betrekkingen.” Een tolheffing voor buitenlanders verzwakt bovendien de solidariteit in Europa.

Bron
Frankfurter Allgemeine Zeiting 11.12.2016: Rechnungshof zweifelt an Maut-Einnahmen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.