Matthias Reim in Berlijn

In Berlijn hangen overal posters met de aankondiging dat de Duitse schlagerzanger Matthias Reim in 2017 een concert in de hoofdstad geeft. Deze plakkaten hangen vaak op de U-Bahn stations. Telkens als ik zo’n poster zie ga ik in gedachten terug naar Mallorca en beleef weer de avond waarop ik voor het eerst kennismaakte met de Nederlandse zanger Dennie Christian, de vertolker van een lied van Matthias Reim.

Het jaar was 2004. Ik wist noch dat Dennie Christian op Mallorca was, noch dat hij voor de camera een lied van Matthias Reim ten gehore zou brengen. Die informatie kwam van Ben, de kroegeigenaar uit het plaatsje Cala d’Or. Ik zag hem iedere maand, omdat zijn kroeg een distributieplek was voor mijn blad Mallorca Vandaag. Ben belde op het moment dat ik met mijn vriendin in een restaurant zat te eten. Volgens hem moest ik meteen naar hem toe komen, want dat kon leuk zijn voor de lezers van Mallorca Vandaag.

Eigenlijk wilde ik niet meer op pad, maar goed, ik was toch nieuwsgierig. Dus stapte ik in de auto en was ruim een half uur later in Cala d’or, in het café van Ben. Die avond hoorde ik vele malen Dit is liefde, de Nederlandse uitvoering van het beroemde liedje Verdammt Ich Lieb Dich van Matthias Reim. De volgende dag heb ik een stuk geschreven dat ik nu op mijn blog zet, zodat iedereen weet waar ik aan denk als ik in Berlijn een poster zie hangen met de aankondiging dat de Duitse schlagerzanger Matthias Reim in 2017 een concert in de hoofdstad geeft.

foto01mv

Dennie Christan (l) en ik in 2004

“Dit is Liefde”
Dvd opnamen van Dennie Christian in Cala d’Or

Mallorca Vandaag, 15 oktober 2004

„Vanavond zijn er een paar Nederlandse artiesten in de bar om een filmpje op te nemen. Misschien leuk voor het krantje“, vertelde Ben van bar Port Pub in Cala d’Or mij door de telefoon. „Wie dan?“, vroeg ik. „Nou, ik heb in ieder geval gehoord dat Dennie Christian hier iets gaat doen.“ Ik bedank Ben en rij een uur later naar Cala d’Or om te kijken wat er aan de hand is.

Het terras van de Port Pub, het gezellige bruine café boven aan de haven van Cala d’Or, is goed gevuld. Uit de boxen klinken oude, Engelse hits. Een cameraman is in de weer met kabels en ik kijk of ik wat artiesten kan ontdekken. Als Ben mij voorstelt aan de mensen van John Huijbregts Media Productions kom ik al snel in contact met Dennie Christian. In mijn geheugen zie ik het Tros programma Op volle toeren waarin hij zijn hit Rosamunde zingt. Dat is de Dennie Christian die ik ken, een Duitse schlagerzanger die ook in het Nederlands zingt. Hij moet dan toch al wat jaren ouder zijn, maar dat is hem hier niet aan te zien.

De altijd jonge Dennie Christian, een man die als oude rot in het vak bestempeld kan worden, staat Mallorca Vandaag graag te woord. Natuurlijk wil ik weten of hij Mallorca kent. „Vroeger heb ik heel veel optredens gedaan in Oberbayern in Arenal. Zeg maar de „Ballermann feeling“. Maar dat doe ik al jaren niet meer, want dat trekt me niet zo. Het eiland zelf trekt me wel heel erg. We zitten nu in Cala d’Or en hebben wat clips opgenomen op het jacht van een Engelsman die onze regisseur hier ontmoette. De man was meteen bereid zijn boot ter beschikking te stellen. Het was zo gaaf en zo waanzinnig mooi. Alles komt op het nieuwe album, op de dvd.“ Dennie Christian legt uit dat vandaag de dag bijna alles op een dvd komt, omdat dit moeilijker te downloaden is van internet.

Het nieuwe album van Dennie Christian zal Dit is liefde gaan heten. De titelsong konden de aanwezigen in de Port Pub meerdere malen horen, omdat er zo’n vier of vijf verschillende clips in de bar werden opgenomen. De melodie van Dit is liefde moet de Duitse gasten bekend in de oren hebben geklonken, want Dit is liefde is een Nederlandstalige versie van de grote schlagerhit in Duitsland Verdammt Ich Lieb Dich uit 1989, gezongen door Mathias Reim.

We praten nog wat over Mallorca, een eiland waar voor Dennie Christian veel herinneringen aan vast zitten. „Ik trad 25 jaar geleden al op in de discotheken op Mallorca. De Zepplin, je had de Rutchbahn, de Joy, dat soort dingen. Maar hoofdzakelijk ben ik hier geweest om vakantie te houden, om rust te vinden met mijn gezin. Gewoon een beetje van de sfeer genieten. Want ik blijf het een prachtig eiland vinden. Het is een oase als je de plekken kent.“

Dennie Christian vindt met name de dorpjes Deia en Valldemosa heel erg mooi. „Je hebt hier plekken die zijn nog zo onberoerd en heel mooi zijn. Daar hou ik van. En in de stress van het leven is het altijd wel fijn als je wat plekken vindt waar je nog dát kunt vinden waar je hartje naar vraagt. Gewoon jezelf laten vallen, dat kan ik hier heel goed.“ Lachend voegt hij er nog aan toe „ik denk dat ik in een van mijn vorige levens hier al een keer geleefd heb“.

Theo van Kleef

Theo van Kleef

Als Dennie Christian zich voorbereidt op de opname van de videoclip, praten we een stoeltje verderop met de zanger Theo van Kleef. Hij is op vakantie bij de opnames van Dennie Christian. Theo van Kleef is een Engelstalige zanger en beroemd geworden door een optreden in de Soundmixshow van Hennie Huisman. Het is de eerste keer dan hij Mallorca bezoekt. „Ik ben wel vaker in Spanje geweest. In Malaga, Lloret, dat soort dingen. Maar mijn eerste indruk van het eiland is dat het hartstikke mooi is. We zijn hier in het centrum geweest en in de haven. Er is nog veel om te bekijken.“ Het laatste album van Theo van Kleef verscheen vier maanden geleden en werd in Malaga opgenomen. Van het album verscheen een cd en een dvd. Momenteel is hij alweer bezig met een nieuw album. In het voorjaar zullen er opnames in het buitenland worden gemaakt voor de dvd, misschien op Mallorca.

Tenslotte volgt nog een kort gesprekje met de Nederlandse Schlagerkoning Grad Damen, de man die de afgelopen drie jaar met maar liefst 10 singles hoog in de hitlijsten van Nederland stond. Van hem wordt wel gezegd dat hij de romantiek van Frans Bauer combineert met de energie van René Froger. Grad Damen bracht vier albums uit, een speciaal kerstalbum en 2 dvd’s. In 2002 was hij te zien op het Lowlands-Festival in de Flevopolder en hij was speciale gast tijdens de Ahoy concerten van Andre Hazes. Op de Nederlandse televisie was hij te zien bij o.a. „Koffietijd“, „Hoeba, Hoeba Hop“, „Reisjes Langs De Rijn“, De Nacht van Oranje en „Herberg de Leeuw“.

Grad Damen

Grad Damen

Grad Damen is naar Mallorca gekomen om een duet te zingen met Dennie Christian. Veel van het eiland heeft hij nog niet gezien. „Alleen het vliegveld en dit café“, vertelt de sympathieke zanger, die enkele jaren geleden regelmatig achter de microfoon stond in café Bolle Jan, het bekende café van de vader van René Froger. „En donderdag vlieg ik weer vroeg terug naar Nederland. Donderdagmiddag heb ik opnames met Wendy van Dijk en vrijdag ga ik naar Mexico.”

Tijdens ons gesprek is het nog maar kort geleden dat André Hazes overleed. Grad Damen was uitgenodigd en aanwezig bij de herdenking in de Amsterdamse Arena. „André is nog op mijn bruiloft geweest“, vertelt hij. Maar dan laat hij weten dat hij er „nog helemaal doodziek van is „ en er nu liever niet over wil praten. Logisch.

We praten nog even over het nummer dat hij met Dennie Christian opneemt. „Het is een heel bekend liedje met de titel „Du“. Dennie zingt daarin de Duitse versie en ik de Nederlandse versie van Hazes.“
Op 1 november begint Grad Damen met een theatertour, die duurt tot 31 december. „Ik doe 20 theaters door heel Nederland. Dat wordt hartstikke leuk. Het is een eigen show met een heel groot showorkest en er zullen ook special guests opreden“, vertelt hij. „Ik zal ook nummers zingen van mijn nieuwe album „Ik neem je mee“, waarvan de de cd al uit is. Binnenkort komt er een dvd van.“

Matthias Reim zingt Verdammt Ich Lieb Dich

Dennie Christian zingt Dit is liefde

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.