Tot nu toe 5.000 werkgelegenheidsplekken voor vluchtelingen

De Duitse minister Nahles van Werkgelegenheid

Andrea Nahles, de Duitse minister voor Werkgelegenheid

Op 1 augustus riep de Duitse minister voor Werkgelegenheid Nahles (SPD) het Ein-Euro-Job programma in het leven om vluchtelingen kennis te laten maken met de arbeidsmarkt. Het doel is 100.000 van dit soort plekken op de werkvloer te creëren. Tot nu toe zijn het er 5.000.

Vier maanden na de start van het programma bedraagt het aantal van dit soort werkgelegenheidsplekken veel minder dan het geplande aantal van 100.000. “Volgens de laatste gegevens ontstonden tot nu toe circa 5.000 dergelijke plekken”. Dat zei de directeur van het IAB (Nürnberger Instituts für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung) Joachim Möller in Berlijn.  Het  IAB is het onderzoeksinstituut
van de Bundesagentur für Arbeit, de Duitse pendant van de UWV.

“Er zijn echter al veel meer werkgelegenheidsplekken goedgekeurd, zodat we een groei verwachten”, zei Möller. “In hun uitwerking als overgang naar de reguliere arbeidsmarkt zijn deze werkgelegenheidsplekken echter beperkt en mogen ze de reguliere arbeidsplaatsen niet verdringen en ze moeten geschikt zijn voor vluchtelingen.” Minister Nahles zei dat het belangrijk is dat vluchtelingen de arbeidsmarkt in Duitsland leren kennen, bijvoorbeeld bij de bibliotheek of bij de brandweer.

De stap naar de eerste reguliere arbeidsmarkt hebben volgens de IAB-chef van december 2015 tot november ongeveer 34.000 immigranten uit de acht belangrijkste niet-Europese landen gemaakt. “Dat zijn o.a. Syrië, Irak., Afghanistan, Nigeria en Eritrea.” In 2015 en de eerste elf maanden van 2016 hebben volgens het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken circa 1,2 miljoen mensen in Duitsland asiel aangevraagd.

Bron: Frankfurter Allgemeine Zeitung 19.12.2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.