Nieuwjaarstoespraak Angela Merkel

merkelneujahr“Beste landgenoten,

Het jaar 2016 was een jaar met zware beproevingen. Daarover wil ik vanavond met u spreken, maar ook over waarom ik ondanks alles optimistisch over Duitsland ben en waarom ik zo zeer van de krachten van ons land en zijn mensen overtuigd ben.

De zwaarste beproeving is zonder twijfel het islamistische terrorisme die ook ons Duitsers al sinds vele jaren in het vizier heeft. In 2016 viel hij midden in ons land aan: in Würzburg, in Ansbach en pas een paar dagen geleden op de kerstmarkt hier bij de Gedächtniskirche in Berlijn.

En ja, het is bijzonder bitter en afschuwwekkend als terroristische aanslagen door mensen worden begaan die in ons land zogenaamd bescherming zoeken. Die juist om die reden de hulpbereidheid van ons land beleefd hebben en die met hun daden honen. Zoals ze ook degenen honen die daadwerkelijk onze bescherming nodig hebben en verdienen.

Hoe zit het dan met het optimisme waarover ik in het begin sprak? Optimisme midden in het diepe verdriet vanwege de doden en de gewonden?

Ik bedoel, we konden het optimisme hier in Berlijn en in vele andere Duitse steden juist tijdens deze zware dagen voelen: in de troost die we kunnen geven of ontvangen.

En in een stevige vastberadenheid de wereld van de terroristen onze menselijkheid en onze verbondenheid op te werpen.

Doordat we ons leven en ons werk weer oppakken zeggen we tegen de terroristen: jullie zijn met haat vervulde moordenaars maar zoals wij leven en leven willen, dat bepalen niet jullie. Wij zijn vrij, menselijk, open.

Ook doordat we bijvoorbeeld met de beelden van het gebombardeerde Aleppo in Syrië voor ogen nog een keer mogen zeggen hoe belangrijk en juist het was dat ons land ook in het afgelopen jaar  degenen die daadwerkelijk onze bescherming nodig hadden geholpen heeft om hier bij ons voet te vatten en te integreren.

Dat alles weerspiegelt zich in onze democratie, in onze rechtstaat, in onze waarden.

Ze zijn de weerlegging van de met haat vervulde wereld van het terrorisme en ze zullen sterker zijn dan het terrorisme. Wij gezamenlijk zijn sterker. Onze staat is sterker.

Onze staat doet alles om zijn burgers veiligheid in vrijheid te garanderen.

Dit werk is nooit afgelopen en juist in dit jaar hebben we de veiligheidsdiensten veel nieuwe ondersteuning gegeven. In 2017 zullen we als Duitse regering daar, waar politieke of wettelijke veranderingen nodig zijn, zo snel mogelijk de noodzakelijke maatregelen voorbereiden en omzetten.

Velen verbinden met dit jaar 2016 ook het gevoel dat de wereld in het geheel uit elkaar is gevallen of dat datgene, wat lange tijd als verworvenheid gold,  nu in twijfel wordt getrokken. De Europese Unie bijvoorbeeld. Of de parlementaire democratie die zich naar men beweert niet met de belangen van de burgers zou bezighouden maar alleen voor een paar enkelingen van voordeel zou zijn.

Wat voor valse voorstellingen.

Ja, Europa is langzaam. Het is moeizaam. Het heeft diep ingrijpende gebeurtenissen zoals het uittreden van een lidstaat te aanvaarden. En  ja, Europa zou zich daarop moeten concentreren wat het werkelijk beter kan dan de nationale overheid.

Maar nee, wij Duitsers moeten ons nooit laten voorspiegelen dat het varen van een nationale koers een gelukkige toekomst zou betekenen.

Waar Europa, net als in de globale concurrentie, bij bescherming van onze grenzen of bij de migratie, als geheel wordt uitgedaagd moet het ook als geheel het antwoord vinden, hoe moeizaam en taai het ook is. En wij Duitsers hebben er alle belang bij hierbij een leidende rol te spelen.

Het is ook vals beeld Hoe sommige onze parlementaire democratie schetsen is ook een valse voorstelling. Maar de parlementaire democratie is sterk. Ze maakt medewerking en inspraak mogelijk. Ze accepteert, nee, ze eist tegenspraak en kritiek. Kritiek, die vredig en met respect voor ieder individu wordt geuit, die oplossingen en compromissen zoekt en niet hele groepen uitsluit.

2017 is ook het jaar van de volgende parlementsverkiezingen. Ik zal mij voor een politieke gedachtewisseling inzetten waarbij we over veel zaken hartstochtelijk kunnen strijden maar steeds zoals als democraten die nooit vergeten dat het een eer is onze democratie en daarmee de mensen te dienen.

Tot dat mij voor ons Duitsland bemoedigt hoort ook onze sociale markteconomie. Zij laat ons crises en veranderingsprocessen beter bedwingen dan ieder ander economisch systeem op de wereld.

Nog nooit hadden zoveel mensen een baan zoals vandaag de dag. Onze bedrijven staat er voor het merendeel goed voor. Ons economische succes geeft ons de mogelijkheden ons sociale systeem te verstevigen en al diegenen te helpen die hulp nodig hebben. Vanaf morgen treden bijvoorbeeld belangrijke verbeteringen in het gezondheidszorg in werking.

Wat mij ook bemoedigt is het enthousiasme en de vindingrijkheid waarmee in Duitse bedrijven en aan onze universiteiten voor de toekomst onderzoeken worden verricht en ontwikkeld. Of nieuwe vormen van energie of de digitalisering – we hebben op alle gebieden de kans niet degene te zijn die zich laat aanjagen maar tot degenen te behoren die nieuwe wegen ontdekken en bepalen.

Daarvoor is een open blik op de wereld nodig en zelfvertrouwen – in ons en ons land.

Verbondenheid, openheid, onze democratie en een sterke economie die het welzijn van iedereen dient: dat is het wat voor mij onze toekomst hier in Duitsland ook aan het einde van een zwaar jaar optimistisch laat zijn.

Geen enkele van deze waarden is ons gemakkelijk gegeven. Voor elke waarde zullen we ook in 2017 moeten werken, allen gezamenlijk, ieder naar zijn of haar kunnen – en dat werk zal de moeite waard zijn.

Ik wens u en uw familie van harte een gelukkig Nieuwjaar, geluk en Gods zegen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.