‘Berlijnse’ schrijfster Marjolijn Uitzinger op shortlist Vlaamse thrillerprijs

Thriller auteur Marjolijn Uitzinger in Berlijn

Thrillerauteur Marjolijn Uitzinger in Berlijn

De in Berlijn woonachtige Nederlandse schrijfster Marjolijn Uitzinger is met haar boek De partijgenoot genomineerd voor de Diamanten Kogel 2017. Deze jaarlijkse prijs voor het beste spannende, oorspronkelijk Nederlandstalige boek is de Vlaamse pendant van de Gouden Strop in Nederland. De prijs is een initiatief van het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs (GVM) en wordt sinds 2002 uitgereikt. De shortlist bestaat dit jaar uit vier Nederlandse auteurs en één Vlaamse schrijver.

De partijgenoot is het vervolg van De huisgenoot, de literaire thriller die in 2015 de shortlist van de Gouden Strop haalde. Hoofdpersoon is de ambitieuze SPD-politicus Florian von Bismark uit Berlijn. In De huisgenoot gaat Von Bismark over lijken om minister van Justitie te worden, in De partijgenoot blijkt op de eerste bladzijde al dat niet hij maar zijn partijgenoot Sofie Lothar de fel begeerde post heeft ingenomen.

De partijgenoot-PAPdef.indd

Klik hier voor recensies over De Partijgenoot.

Von Bismark zoekt naar mogelijkheden om haar in diskrediet te brengen. Dat lijkt te lukken als hij een link ontdekt tussen Lothar en Rote Armee Fraktion. Dat levert voor de lezer spannende en informatieve leesstof op, want de schrijfster vertelt in haar vlotte, aantrekkelijke schrijfstijl het een en ander over deze tweede generatie RAF terroristen. Ze gebruikt daarbij de waargebeurde RAF moord in 1985 op de manager Ernst Zimmermann als coulisse.

Voor de 15e editie van de Diamanten Kogel werden 108 thrillers ingezonden. De jury stelde de volgende shortlist samen:

Marjolijn Uitzinger – De partijgenoot (De Geus)
Loes den Hollander – Duivelspact (Karakter)
Bart-Jan Kazemier – Drone (Cargo)
Simon de Waal – Nemesis (Lebowski)
Jan van der Cruysse – Bling bling. Diamantroof in Delhi (Davidsfonds)

De jury bestaat uit Jos van Cann, Eric Diepvens (secretaris), Henri-Floris Jespers (voorzitter), Jürgen Joosten, Alain Sohier en Geert Swaenepoel. De prijs wordt op 23 februari uitgereikt in het stadhuis van Antwerpen. De winnaar van vorig jaar was de Nederlandse schrijfster Nausicaa Marbe met haar roman Smeergeld.

De zilveren boksbeugel met vier diamanten.

De zilveren boksbeugel met vier diamanten.

De prijs is een zilveren boksbeugel met vier diamanten die in ontworpen door de Vlaamse kunstenaar Wim Delvoye.

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.