‘Aardemuseum’ met Nederlands tintje in Berlijns Neukölln

Li Koelan in het Erdemuseum in Neukölln

Li Koelan met  ‘reddingsvest’ in het Erdemuseum in Neukölln.

Dit weekend vindt in het Berlijnse stadsdeel Neukölln het weekend van de open ateliers plaats. Vandaag was ik op bezoek in het Erdemuseum van de Nederlandse kunstenares Li Koelan. Zij studeerde van 1981-1986 schilderen en ruimtelijke vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda. Ze woonde en werkte 9 jaar in Antwerpen. Sinds 1999 is Berlijn haar nieuwe woon- en werkomgeving.

Over zichzelf zegt ze: “Mijn leven is één pagina in een immens boek. Ik kan niet ophouden deze bladzijde te lezen, of beter, te ontcijferen. Hoewel ik bijna alle letters nu afzonderlijk ken, blijft het verstaan van de zinnen hangen in een ontoegankelijk weefsel: een web van draden.”

Draden vind je ook terug in haar werken, bijvoorbeeld in de collectie Models Unknown. Hierin staat de idealisering van het vrouwelijke model als beeld van dé schoonheid centraal. Het uitgangspunt vormen foto’s van onbekende modellen uit de mode/reclamewereld, vrouwelijke modellen uit de kunstgeschiedenis en foto’s van haarzelf. Zowel in de klassieke tekening als in de mode wordt volgens Li Koelan gezocht naar de ideale lijn, de natuurlijke of de kunstmatige schoonheid.

Wie de expositie morgen bezoekt zal achterin de galerie een rij reddingsvesten zien hangen. Het is bijzonder de moeite waard deze van dichterbij te bekijken. De installatie Survival Kit – Life Jackets maakte zij voor de reizende treintentoonstelling Zijsporen (1996) en vormt het begin van de collectie Instructions for protection oftewel bescherming zoeken voor het leven, zoals ze het zelf zegt. Eén reddingsvest bestaat uit Antwerpse straatnamen. Bij elk voorwerp staat vermeld in welke straat ze het vond. Ook het ‘literaire reddingsvest’ is interessant. Hierbij gaat het vooral om de geestelijke voeding die belangrijk is bij het overleven.

Li Koelan is morgen zelf ook aanwezig en geeft graag tekst en uitleg, bijvoorbeeld bij de vele potjes met aarde vanuit de hele wereld. Het Erdemuseum is met het openbaar vervoer het best te bereiken met de U7, halte ‘Rathaus Neukölln’. Vandaar is het 10 minuten lopen.

Een impressie in foto’s


Offene Ateliers Neukölln
Das Erdemuseum
Austellung: Neujahrsmodelle – Sustainable Art
Zondag 15 januari 2017 van 15:00 – 20:00 uur

Weichelstrasse 52
12045 Berlin
www.likoelan.com

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.