4 3 2 1 …Paul Auster in Berlijn

Op maandag 13 maart geeft de Amerikaanse bestseller auteur Paul Auster een lezing in Berlijn. ’s Avonds zal hij zijn onlangs verschenen boek 4 3 2 1 voorstellen. Ik ben al in het bezit van een toegangskaart, maar tijd om het boek te lezen had ik helaas (nog) niet. Daarom las ik wat anderen van 4321 vonden, zodat ik in ieder geval een indruk heb hoe het boek zou kunnen zijn. Hieronder enkele citaten van een Nederlandse én van een Vlaamse literatuurrecensent, gevold door enkele stukjes uit de Duitse media.

Peter Sierksma in Trouw:
“Het schrijfplezier spat er dan ook van af in zijn laatste en meteen ook dikste roman tot nu toe. Ja, Auster gaat in ‘4 3 2 1 zo los, dat je er als lezer soms duizelig van wordt.”

“Hoe geraffineerd ook (de Amerikaanse critici spraken vrijwel unaniem over Austers magnum opus); er zijn momenten in ‘4 3 2 1’ dat je af wilt haken. Momenten dat Auster zijn spel te ver doorvoert. Te veel speelt met zijn eigen autobiografie die alleen herkend kan worden als je ook romans als ‘Onzichtbaar’ en ‘De man in het duister’ gelezen hebt of meer nog het ‘Winterlogboek’ waarin alle plekken waar de schrijver ooit heeft gewoond netjes op een rijtje staan.”

Jonas Mortier in De Morgen
“Hij heeft met deze ingrediënten een nieuw monumentaal werk geschreven, dat draait rond een vraag die we ons allemaal weleens stellen: wat als?”

“En het is inderdaad een tour de force. Vier romans voor de prijs van één. Vier levens op vier manieren uitgewerkt, waarbij elk detail moet kloppen én overtuigen.”

“4 3 2 1 is dan ook niet zijn beste boek. Met ruim 900 pagina’s is het allemaal veel te wijdlopig en behalve het (toch wel prachtige) uitgangspunt zijn de verhaallijnen – zeker voor een Auster – heel erg bescheiden en misschien zelfs wat gewoontjes.”

Das Erste: “Een briljant boek over de mogelijkheden van het leven, over doorslaggevende kruispunten en punten om af te slaan, over hoe het verder had kunnen gaan als je op een bepaald punt iets anders had gedaan.”

Abendzeitung München: “4 3 2 1 is vermoedelijk de eerste viervoudige coming-of-age roman van de literatuurgeschiedenis, een geniaal vernuftspel.”

F.A.Z.: “Op zijn 70e verjaardag heeft Paul Auster zelf zijn mooiste cadeau gemaakt: deze roman. En ons als zijn lezers schenkt hij ook een cadeau.”

Optredens van Paul Auster in Duitsland/Nederland/België

Duitsland
13 maart om 20:00 in RBB-Große Saal te Berlijn
14 maart om 20:00 uur in het Thalia Theater te Hamburg
15 maart om 20:00 uur in het Schauspielhaus in Frankfurt
17 maart om 18:00 uur tijdens lit.COLOGNE te Keulen

Nederland
20 maart om 20:00 uur in Arminius te Rotterdam
22 maart om 20:00 uur in de Lutherse Kerk te Amsterdam
23 maart in Borderkitchen te Den Haag

België
24 maart om 20:15 uur tijdens het Passa Porta festival in Brussel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.