Culinaire tip in Steglitz

© Restaurant Jungbluth in Steglitz: http://www.jungbluth-restaurant.de

De wijk Steglitz staat niet bekend als dé hotspot van Berlijn, maar juist daarom is het de moeite waard deze buurt in het zuidwesten van de stad eens te leren kennen. Een bezoek aan het in 2013 geopende restaurant Jungbluth is eveneens een perfecte aanleiding. Het ligt op tien minuten lopen van U- en S-Bahn station Rathaus Steglitz, genoemd naar het neogotische raadhuis aan de overkant. In dit gebouw is het moderne winkelcentrum ‘Das Schloss’ geïntegreerd, een paradijs voor liefhebbers van kwalitatief goede en betaalbare mode. Twee straten verderop bevindt zich Jungbluth, de droom van twee koks die voorheen in een Berlijns sterrenrestaurant werkten. Het interieur van licht hout en de aangeprezen ‘wijn van de week’ op de schoolborden aan de wand zorgen voor een rustieke, bruin café-achtige atmosfeer.

© Restaurant Jungbluth in Steglitz: http://www.jungbluth-restaurant.de

De menukaart wisselt nagenoeg dagelijks. Om die reden bestaat hij uit losse, doch fraai vormgegeven vellen papier op een houten klembord. Hetzelfde geldt voor de wijnkaart met voornamelijk Duitse wijnen van gemiddeld 35 euro. Liefhebbers van warm, knapperig brood komen hier aan hun trekken, want dat staat samen met vier verschillende dips als eerste op tafel. Met slechts drie voorgerechten, twee maal twee (vis/vlees) hoofdgerechten en drie nagerechten is de menukaart prettig overzichtelijk. Net als veel andere gasten koos ik het 3-gangen verrassingsmenu van 34 euro plus 1 gang extra ( 8 euro). Voor circa 5 euro per gang bestelde ik bovendien een passende wijnbegeleiding. Deze ging met een fruitige Riesling (2014, Tina Pfaffmann) van start.

© Restaurant Jungbluth in Steglitz: http://www.jungbluth-restaurant.de

Mijn bord met de gegrilde octopus, kleine pareluitjes, basilicum en kappertjes bevatte dezelfde fraai contrasterende smaken en texturen als de Deense, gegrilde goudforel met spinazie en diverse selderijcombinaties. Een vriendelijke gastheer schonk er een goed gekoeld glas witte wijn uit de Languedoc (Domaine St. Antoine, Découverte 2014) bij in. Net als de smaak doet ook de compositie van de gerechten niet onder voor een gemiddeld sterrenrestaurant. De jonge, creatieve koks werken veel met regionale producten. Dat zag ik bijvoorbeeld weerspiegeld in de malse stukjes ree, afkomstig uit buurdeelstaat Brandenburg.

Na afloop kunnen whiskyliefhebbers de avond gemoedelijk afronden met een keuze uit het ruime assortiment malt whisky’s. Met een capaciteit voor ca. 30 gasten in twee ruimtes is het restaurant niet al te groot. Bij mooi weer worden de gerechten ook op het terras (ca. 20 plaatsen) geserveerd. Jungbluth is een uitstekend restaurant met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Zo staat het in de Michelingids bij de beschrijving van hun Bib Gourmand, de kwalificatie voor kostelijke restaurants met een gunstige prijs. Bij dat commentaar kan ik me alleen maar aansluiten.

Restaurant Jungbluth
Lepsius Straße 63
12163 Berlin
Tel.: +49 30 797 896 05
Open van dinsdag tot zondag van 12:00u tot 00:00 u (keuken sluit 22:30 u)
www.jungbluth-restaurant.de

Bovenstaande tekst verscheen in oktober 2016 in mijn vaste rubriek Boule de Berlin van het magazine Culinair Ambiance. In dit Vlaamse, culinaire tijdschrift staan maandelijks restauranttips uit Amsterdam, Berlijn, New York en  Parijs. Het ‘sterrenmagazine voor de hobbykok’ biedt echter nog veel meer culinaire wetenswaardigheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.