Duits-Turkse politicologe doet aangifte tegen Erdogan wegens volksopruiing

Fatma Nur Kizolok van het adviescollege voor buitenlanders uit de Duitse stad Dreieich (deelstaat Hessen) ergert zich aan Erdogans bewering dat in Duitsland met nazi-methodes wordt gewerkt. Daarom heeft ze een aanklacht ingediend tegen de Turkse president.

Fatma Nur Kizilok wil niet passief toezien hoe Recep Tayyip Erdogan de Duitse staat beledigt. Daarom heeft de voorzitter van de adviescommissie voor buitenlanders in Dreieich nu een klacht ingediend tegen de Turkse staatspresident. Ze wil dat hij wegens volksopruiing, collectieve belediging en belediging wordt aangeklaagd. “Als Erdogan tegen de satirische komediant Böhmermann een aanklacht kan indienen, waarom mag ik dan niet een aanklacht tegen Erdogan indienen”, legt de 50-jarige politicologe uit. Ze maakt enkel gebruik van haar rechten.

Als Duitse met Turkse wortels voelt ze zich door Erdogans bewering dat de Duitse overheid met nazi-methoden werkt opgehitst. “Hij suggereert dat ik in Duitsland in gevaar ben en de Duitsers mijn vijanden zijn”, zegt CDU-lid Kizilok, “en daardoor ben ik pijnlijk getroffen, want mijn ervaringen zijn anders.” Ze kon in Duitsland een opleiding volgen, kon haar eigen leven leiden, hoefde geen hoofddoek te dragen, werd als vrouw geaccepteerd en kan zelfs de heer Erdogan aanklagen, somt ze in het artikel op. Bovendien is het samenleven van de mensen vreedzaam en aangenaam.

Voor Kizilok is Duitsland één van de meest democratische landen ter wereld. Daarom wordt ze van Erdogans uitingen zo woedend – een woede die ze in het gesprek met de Frankfurter Rundschau niet kan verbergen. Dat de Turkse staatschef naar Duitsland mag komen om toespraken te houden in het kader van de verkiezingsstrijd bewijst de democratische houding van het land, een houding die Erdogan wederom ontbeert, zegt Kizilok en doelt op de conflicten met de Koerden, de Alevieten en andere oppositiebewegingen in Turkije. Ze citeert daarbij een Turks spreekwoord dat vertaald betekent: “De schuldige schreeuwt luid om de onschuldige angst aan te jagen.”

Dat de Duitse bondskanselier Merkel terughoudend reageert op de oproepen om optredens van Turkse ministers of de staatspresident te verbieden, daarvoor toont Kizilok begrip. Uiteindelijk handelt Merkel als bondskanselier naar democratische regels. Zelf is ze als privépersoon vrijer: “Ik wil laten zien dat er in Duitsland Turken zijn die helemaal bij Duitsland horen, die ja zeggen tegen Duitsland en toch hun Turkse wortels niet verloochenen”, legt Kizilok uit. Bovendien wil ze de Turken in beide landen wakker schudden om te protesteren tegen Erdogans streven een dictatuur in te voeren.

Of haar aanklacht ertoe leidt dat het Openbaar Ministerie van Darmstadt een klacht tegen de Turkse president indient, dat is nog niet bekend. De officier van justitie Barbara Sieger maakt kenbaar dat de politieke afdeling dit nu zal toetsen.

Bron
Frankfurter Rundschau 08.03.2017: Anzeige gegen Erdogan wegen Volksverhetzung

2 reacties

 • Beste Allard,

  Dank voor dit artikel. Ik lees regelmatig jouw artikelen en geniet van de Berlijnse sfeer die ze vaak meebrengen.
  Dit verwonderde mij:
  Privacy Badger has replaced tis twitter Button
  Enig idee wat dit voor moet stellen?

  Met vriendelijke groet,
  Marcel Demoed
  Oss

 • Beste Marcel,

  Bedankt voor de reactie. Het is altijd prettig te ervaren dat de bijdragen op dit blog worden gewaardeerd.

  De tekst “Privacy Badger has replaced tis twitter Button” zegt mij niets. Ik heb even gegoogled en ben erachter gekomen dat Privacy Badger een ‘blocker tegen digitale spionnen is’. Dat zegt me nog niet veel. Ik ga in ieder geval eens kijken of WordPress hier iets over vermeldt, want dit is een gratis WordPress blog waarbij ik op technisch vlak weinig zelf kan ondernemen.

  Hartelijke groet uit Berlijn,
  Allard van Gent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.