De wereld na het jaar 2012


In het jaar 2010 bezocht ik in Hamburg het congres “2012 – de wereld in verandering” met o.a. de Amerikaanse wetenschappers Gregg Braden en Bruce Lipton. Het was een buitengewoon interessante bijeenkomst. Geen ondergang van de wereld, geen aardbevingen, angst, paniek of natuurcatastrofes. De nadruk lag eerder op de kansen die de mensheid nu heeft. De mogelijkheid om een kwantumsprong te maken in een nieuw tijdperk. Het uitkijken naar een nieuwe wereld met nieuwe kwaliteiten. Natuurlijk, eerst moeten we “door het oog van de 2012-naald’, daar waren de gastsprekers het over eens. Hieronder mijn verslag van het congres dat ik zeven jaar geleden schreef maar waarvoor ik destijds nog geen publicatiemogelijkheid had.

Hoopvol weekend in Hamburg

Bruce Lipton (l) omarmt Gregg Braden.

Hamburg, de op één na grootste stad van Duitsland, ontving het eerste weekend van oktober 2010  enkele zeer interessante bezoekers. Bijvoorbeeld de Duitse uitgever Christian Strasser. Hij legde op zaterdagochtend aan circa 500 mensen uit waarom de boeken van Harry Potter in deze tijd als broodjes over de toonbank vliegen. Ook het succes van het boek De Da Vinci Code nam hij onder de loep. Volgens Strasser is het een teken des tijds dat veel mensen niet meer in de realiteit willen zijn. Ze vluchten naar een magische wereld waar het veel beter vertoeven is. Strasser gaf nog meer pakkende voorbeelden uit de boekenwereld waar hij jaren lang als succesvolle uitgever werkzaam was. Een burn-out zorgde voor een radicale ommekeer in zijn leven.

De uitgever sprak in zijn optreden ook over de beroerde toestand van de aarde en hoe de bewoners met haar omgaan.  De Mexicaanse auteur en kunstenaar José Argüelles was dezelfde mening toegedaan. Hij zou ook in Hamburg zijn verhaal vertellen maar was niet in staat te komen. “Ik wilde natuurlijk persoonlijk naar Hamburg komen, maar gezien de omvang van alle gebeurtenissen op de wereld, de intensiteit en het toenemende tempo, ook vanwege mijn reizen naar Afrika en India in mei 2010, vanwege mijn belevenissen daar en dat, wat nu op de wereld gebeurt, de aardbevingen in Haïti en Tibet, de overstromingen in Pakistan, de vulkaan, de olieramp in de Golf van Mexico, de recordhitte in Moskou deze zomer, al deze gebeurtenissen riepen grote vragen in mij op.“ Zo begint hij zijn videoboodschap die op zaterdagochtend in Hamburg werd vertoond.

De man die meer dan 30 jaar geleden de bestseller The Mayan Factor: Path Beyond Technology schreef, begrijpt niet waarom er in Afrika en India zoveel armoede heerst, terwijl tegelijkertijd Amerika over een budget van triljoenen dollars beschikt om oorlogen mee te voeren.  Argüelles spreekt bijna twee uur over de voorbereiding op een nieuwe tijd, op een evolutionaire verandering. Vervolgens gaat hij in op het feit dat de mensheid zijn intrede in de noösfeer doet. Dat is een wetenschappelijk begrip voor evolutionaire verandering. Jules le Roy en Pierre Teilhard de Chardin spraken in het begin van de vorige eeuw ook al over de noösfeer. Tenslotte spreekt Argüelles over het nodige herstel van de versterking van de heilige kracht.

Veel belangstelling voor de signeersessie van Gregg Braden.

De Amerikaanse bestseller auteur en wetenschapper Gregg Braden behoorde ook tot de genodigden in Hamburg. Tijdens zijn presentatie verschenen vooral tabellen en berekeningen op de grote videowand. Braden legde uit waarom de Maya kalender bij 2012 eindigt. Pats, nu onderbreek ik als auteur van dit artikel even de cadans van mijn eigen tekst. Is het u opgevallen? Ik kon er niet meer om heen. Ik heb het volgens de woordenteller van Microsoft Word precies 412 woorden kunnen uitstellen, maar nu is het ‘kwaad’ geschied. Het jaartal 2012 is gevallen. Graag had ik dit vermeden, omdat het jaartal te vaak vreselijke associaties oproept die door veel mainstream media de wereld in zijn geslingerd. Dat is erg jammer, want het congres “2012 – de wereld in verandering” was een buitengewoon interessante bijeenkomst. Geen ondergang van de wereld, geen aardbevingen, angst, paniek of natuurcatastrofes. De nadruk lag eerder op de kansen die de mensheid nu heeft. De mogelijkheid om een kwantumsprong te maken in een nieuw tijdperk. Het uitkijken naar een nieuwe wereld met nieuwe kwaliteiten. Natuurlijk, eerst moeten we ‘door het oog van de 2012-naald’, daar waren de gastsprekers het over eens.

Bruce Lipton in Hamburg.

De bioloog dr. Bruce Lipton voelde zich helemaal thuis op de Bühne. Alsof hij weer op de universiteit stond en zijn studenten enthousiast vertelde over zijn laatste ontdekkingen. Lipton begon zijn voordracht met zijn dank uit te spreken dat hij aanwezig mocht zijn in een zaal met mensen die zich bewust zijn van het aanstaande nieuwe tijdperk. Hij zag een prachtige toekomst weggelegd voor zijn kleinkinderen die na 2012 zouden opgroeien. De sympathieke wetenschapper stak zijn visie over de mens niet onder stoelen of banken; de mens is geen slachtoffer: “YOU ARE NOT A VICTIME”.

De koeienletters spatten bijna van de videowand. Het was niet zomaar een spreuk. Zoals het een wetenschapper betaamt legde hij aan de hand van feitelijk materiaal uit hoe hij tot deze conclusie was gekomen. In dat betoog benadrukte hij hoe essentieel het is om anders te kunnen denken. Lipton is de man die ontdekte dat het niet onze cellen zijn die onze gezondheid en ons gedrag bepalen, maar dat onze gedachten hiervoor verantwoordelijk zijn. Onze gedachten beïnvloeden onze genen en daarmee ook onze cellen. Net als veel andere sprekers kwam ook hij op het punt uit dat alles om bewustzijn draait. Als we ons bewustzijn omscholen, omdenken en gezonde overtuigingen erop na houden, dan heeft dat positieve uitwerking op ons lichaam en ook op het leven in het algemeen.

Veel belangstelling voor psycholoog en antroposoof dr. Alberto Villoldo.

Bewustzijn. Dit sleutelwoord nam ook psycholoog en antroposoof dr. Alberto Villoldo in de mond. Hij heeft ruim 25 jaar contact met spirituele mensen in het Amazonegebied en in het Andes gebergte. Villoldo is naast wetenschapper ook sjamaan. Zijn voordracht begon hij met een “Four Winds” ritueel waarin hij zijn dank uitsprak in alle vier de windrichtingen. Een groot deel van het aanwezige publiek volgde dit ritueel. Vervolgens toonde hij een video met beelden van medicijnmannen in de film The Galactic Serpent. Deze filmt begint met de aardbeving in Chili van 8.8 op de schaal van Richter. “Er zullen stormen en andere natuurrampen zijn, want dat is de enige manier waarop de mensheid kan leren dat ze terug moet keren naar moeder aarde. Als we die les hebben geleerd, dan zal de aarde ophouden ons dit op deze manier duidelijk te maken”, aldus Villoldo in de proloog van zijn film.

Alberto Villoldo zegt net als alle andere deelnemers aan dit congres dat bewustzijn dé manier is om door het oog van de 2012-naald te kruipen. Bewust van de aarde, bewust dat alles energie is en alles met elkaar verbonden is. Dat we uit de gevangenis van onze gedachten moeten ontsnappen. Na een overtuigende voordracht gaf zijn vrouw een demonstratie van een meditatie om meer licht in je lichaam te ontvangen en toch met beide voeten vast op de aarde te blijven staan. Het was een mooie afsluiting van een boeiende presentatie.

Al met al was het een bijzonder leerzaam congres. De wereld is inderdaad in verandering en menigeen merkt dat ook. Het is bijna onmogelijk om het niet te merken. Wie had er bijvoorbeeld ooit gedacht dat banken zouden “omvallen”? Vandaag de dag staat een compleet economisch systeem op instorten. In Duitsland is nu het motto “kopen, kopen, kopen”, terwijl je je afvraagt of dit motto wel van toepassing is op de mens van vandaag de dag. Hebben we niet veel eerder liefde nodig dan miljoenen nieuwe auto’s?

Het is zomaar een vraag. Christian Strasser schreef in zijn boek dat aan de beurs in Zwitserland in 1996 45 transacties per seconde plaatsvonden. Dit gaat over het voortbestaan van grote, beursgenoteerde bedrijven. Het is schokkend te lezen dat in 2008 het aantal transacties circa 3.000 per seconde bedroeg. Nee, dit is geen typefout; drieduizend per seconde. De financiële wereld blijkt een casino waar met bedrijven en daarmee verbonden werkplekken, families, e.d. wordt gepokerd.

Aan de andere kant is het een ongekend mooie tijd, omdat volgens de Maya kalender in 2012 na 26.000 jaar een nieuw tijdperk begint. Zelfs de dag is vast gelegd, namelijk 21 december. Persoonlijk denk ik dat er op die dag zelf niet veel bijzonders gebeurt. Die mening waren de sprekers op het congres ook toegedaan. Het gaat er volgens mij nu wel om beter met de aarde en met elkaar om te gaan. Er zijn mensen die zeggen dat tijdens en na de 2e Wereldoorlog de saamhorigheid, het wij-gevoel, zo groots was. Dat kan ik me wel voorstellen. Aan de andere kant hoop ik niet op een volgende oorlog maar dat door een massaal bewustwordingsproces dit wij-gevoel de komende jaren sterker en sterker zal worden. We leven allemaal op één aarde en zijn allemaal in staat er iets moois van te maken. De vraag is alleen of iedereen daartoe bereid is.

Interessant interview van Brian Rose (London Real) met Bruce Lipton, speciaal voor mensen die Lipton nog niet kennen:

One comment

  • Dank je Allard voor dit heel bijzondere artikel met een grote, veelkleurige rijkdom aan gedachten en geestelijke wijsheid. De vraag of iedereen bereid is blijft gelden, omdat de vrije wil het hoogste goed van een mens is….maar als de plaats van de vrije wil niet meer beheerst wordt door het ego, maar door ´de ziel´ of een hogere instantie dan de menselijke wil….kan het bewustzijn dat ieder individu , wij allemaal, verantwoordelijk zijn voor ALLES wat er op de aarde gebeurt of niet gebeurt, een reuzesprong maken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.