Duitse leger onder vuur

In Duitsland is een tweede soldaat gearresteerd die verdacht wordt van terroristische activiteiten. Volgens weekblad Der Spiegel zou hij een kameraad zijn van Franco A., de 1e luitenant die in februari in Wenen voorlopig werd opgepakt maar later weer door de Oostenrijkse politie werd vrijgelaten. De 28-jarig Franco A. werd 26 april echter door de Duitse politie opgepakt. Hij bleek o.a. over een valse Syrische identiteit en vluchtelingenstatus te beschikken en zich met extreemrechtse, terroristische zaken bezig te houden.

Aanslagen op politici
De tweede opgepakte soldaat Maximilian T.  wordt ervan verdacht zijn kameraad Franco A. te hebben geholpen bij zijn plannen. Der Spiegel noemt de beschuldiging aan Maximilian T. ernstig: Samen met Franco A. en een reeds opgepakte student uit Offenbach zou Maximilian T. gepland hebben politici en publieke personen aan te vallen “die zich uit het oogpunt van de beschuldigden engageren voor verkeerde politiek als het gaat om zaken die met buitenlanders en vluchtelingen te maken hebben.”

Met de arrestatie van de 1e luitenant, die samen met de eerder opgepakte Franco A. in hetzelfde bataljon in de Franse stad Illkirch was gelegerd, lijkt het erop alsof er sprake is van een soort extreemrechtse vriendenkring of zelf een extreemrechtse terroristische cel.

Maximilian T. verbleef ook in Wenen op het moment dat Franco A. daar was. Officieel wilde hij enkel het officiersbal bezoeken maar volgens de opsporingsambtenaren diende de reis vooral om wapen op te halen dat Franco A. op de luchthaven had verstopt.

Reclamecampagne Duitse leger

Nep identiteit als vluchteling
Franco A. kon eind 2015 een tweede identiteit als Syrische vluchteling aannemen. Daarbij liet hij zich registreren als een christen van een Franse minderheid in Syrië. Hoewel hij slechts gebroken Arabisch sprak kreeg hij in 2016 een beperkte bescherming als asielzoeker. De opsporingsambtenaren vermoeden dat de soldaat deze identiteit aannam om na een mogelijke aanslag een vals spoor naar de veronderstelde vluchteling uit Syrië te leggen.

Bij dit gedurfde plan zou de nu opgepakte Maximilian T. geholpen hebben. Volgens Der Spiegel verontschuldigde hij Franco A. met smoesjes bij zijn meerderen als deze naar het Beierse Erding reed om zijn identiteit als vluchteling te onderhouden en de circa 400 euro per maand uit te geven waar hij als veronderstelde Syriër recht op had.

Onderzoek
Momenteel worden in Duitse kazernes allerlei decoratieve voorwerpen en souvenirs van het leger onder de loep genomen om te controleren of er geen extreemrechtse toespelingen te vinden zijn. Luitenant-generaal Richard Roßmanith zei tegen het Duitse persbureau (DPA): “Dat we nu worden verzocht in onze kazernes nog eens te controleren of dat wat er staat en hangt in overeenstemming is met de verordeningen, dat is met het oog op de schade die in de laatste weken voor het Duitse leger is ontstaan een begrijpelijke reactie.”

Roßmanith bestreed dat het Duitse leger een bijzonder toevluchtsoord voor extreemrechtse activiteiten is. Het fenomeen is binnen de strijdkrachten niet groter dan in de burgermaatschappij. Er zijn, net als in de samenleving, volgens hem “een bepaald aantal mensen die een dergelijke aard hebben.”

Bronnen
Der Spiegel: Ermittler nehmen weiteren Bundeswehr-Soldaten fest

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Die Zelle der Offiziere

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.