Uitslag Duitse Bondsdagverkiezingen 2017 nagenoeg bekend

De Berlijnse startup INWT Statistics kan aan de hand van big data en talloze enquête-uitslagen nu al weergeven hoe de Bondsdagverkiezingen op 24 september in Duitsland aflopen.

Met een op moderne methoden van de statistiek gebaseerde verkiezingsanalyse tool willen deze dataprofs dichter bij de daadwerkelijke verkiezingsuitslag komen dan alle toonaangevende instituten voor verkiezingsonderzoek. De voorspelde resultaten voor de Bondsdagverkiezingen 2017  worden voortdurend geactualiseerd en zijn altijd online beschikbaar.

Big data
Normaal gesproken stellen opiniepeilers vragen in een representatieve groep van circa 1.000 personen en polsen de actuele, politieke mening. Die geven ze vervolgens in een stemmingsbarometer weer. Daarbij gaat het telkens om een momentopname. De mensen van de Berlijnse startup gebruiken big data, ze analyseren massa’s enquête-uitslagen, berekenen onzekere factoren en gaan dan een stap verder. Verena Pflieger: “We hebben een prognosemodel ontwikkeld om de Bondsdagverkiezingen 2017 te voorspellen. We maken daarbij gebruik van de gegevens van de enquête-instituten hier in Duitsland, vatten alles samen, voeren verschillende wegingen uit en kunnen dan de uitslagen voorspellen.”

De nieuwe bondskanselier
In maart kwam INWT Statistics  al met een persbericht naar buiten. Hierin gaat de senior data-analist van INWT,  dr. Marcus Groß, in op de vraag wie de nieuwe bondskanselier van Duitsland wordt: “Aan de hand van bepaalde scenario’s kunnen we ook de spannendste vraag beantwoorden: hoe waarschijnlijk is het dat Martin Schulz bondskanselier wordt? Momenteel ligt de voorspelde waarschijnlijkheid daarvoor bij 33,1 procent.” Anders dan bij enquêtes en prognoses van opiniepeilers geeft de verkiezingsanalyse-tool van INWT ook een voorspelling over de waarschijnlijkheid van mogelijke coalities na de verkiezingen.

Voorspelling coalitie
“De waarschijnlijkheid voor rood-rood-groen ligt bij 32,5 procent en is daarmee ongeveer net zo hoog als voor een coalitie van CDU/CSU en Die Grünen. De AfD zal volgens onze prognoses bij ongeveer 9 procent en daarmee waarschijnlijk achter Die Grünen landen. Om ervoor te zorgen dat iedereen een gevoel voor de nauwkeurigheid van onze prognoses krijgt hebben we deze met een realistische onzekerheidsinterval uitgebreid”, legt Groß uit.

In een uitzending van de Duitse omroep RBB zegt woordvoerster Verena Pflieger van INWT Statistics hoe het met de Duitse partijen zal aflopen: “De CDU eindigt op 36%, de SPD op 27%, Die Grünen op circa 9%, die Linke op circa 9%, de AfD ook op circa 9% en de FDP op circa 6%.”

RBB: Die Macht der Zahlen und ihr Einfluss auf die Politik (update 2.9.2017: de uitzending zelf is helaas niet meer online beschikbaar, wel de bijbehorende webpagina van RBB Abendschau)

Online shops
INWT werkt dagelijks met grote datamassa’s. Als één van de eerste gespecialiseerde bedrijven in Duitsland voor data science analyseren de Berlijners met behulp van statistische modellen de data van grote concerns en bedrijven die tot de middenstand behoren. Zo kunnen bijvoorbeeld gevallen van bedrog bij het kopen in een onlineshop in real time worden herkend of de optimale personeelsbehoefte van een callcenter al weken van tevoren worden bepaald.

De specialiteit van de Berlijners vormen de statistische analyses en predictive analytics. Daarbij gaat het om de vervaardiging van statistische modellen waarmee bedrijven de toekomst beter kunnen plannen. INWT kan dus goed berekenen of een nieuwe klant van een online shop vermoedelijk veel producten zal terugsturen maar kan ook net zo goed de meest waarschijnlijke uitslag van de Bondsdagverkiezingen prognosticeren.

Wer gewinnt die Bundestagswahl 2017?
http://ots.de/cuUkc

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.