Ruim 75% Poolse jongeren pro-EU

Paleis van Cultuur en Wetenschap in Warschau.

Polen heeft zich in het verleden niet bepaald als fan van Europa gepresenteerd. De ergernissen namen op het laatst alleen maar toe. Met die zin begint Natalie Steger vanuit Warschau op 25 maart haar artikel over Polen. Zij is cheffin van de Duitse ZDF-Studio in de poolse hoofdstad. “Heel anders klinkt het op straat: vandaag de dag vinden in Warschau meerdere pro-Europese demonstraties plaats. Ze dienen ook om met de regering af te rekenen”, schrijft ze verder.

De afgelopen tijd liepen de spanningen tussen Polen en Brussel behoorlijk op. Toch vinden er meerdere demonstraties plaats waarbij de slogan “Ik hou van je, Europa” opduikt. Volgens Steger is de verhouding tussen Polen en Brussel gecompliceerd en tegenstrijdig, “vooral omdat er verschillende kampen zijn met uiteenlopende meningen en belangen over hoe Europa er binnen de nationale politiek uit zou moeten zien.

Je hebt de rechtse (nationaal-conservatief) regeringspartij PiS die met een absolute meerderheid in Sejm, het Poolse parlement, regeert. Geen enkel ander land profiteert zo veel van geld uit de EU als Polen, schrijft Steger. Dat weten de nationaal conservatieven natuurlijk ook en die zijn principieel volstrekt niet anti EU. Maar…de regering verbiedt bemoeienissen bij de eigen nationale politiek en wil bij alle beslissingen betrokken zijn.

Als de regering, zoals is gebeurd, de Poolse Hoge Raad blokkeert en ook de publieke media controleert, dan is dat hun nationale aangelegenheid. De kritiek uit Brussel wordt aan de burgers verkocht als vijandelijke aanvallen op Polen die men niet zal accepteren.

De PiS wil een sterkere positie voor Polen. In de periode voor de EU-top in Rome wordt regeringscheffin Szydlo niet moe te onderstrepen dat in de toekomst de nationale parlementen in de EU bij beslissingen sterker betrokken moeten worden.

Polen wil bij iedere aparte beslissing betrokken worden. Van vergaderingen in een kleine ronde, zoals met Duitsland, Italië en Spanje in Parijs op uitnodiging van de Franse president Francois Hollande, wil Warschau niets weten onder het motto: alles moet ook met ons besproken worden.

De Poolse regering deed het bijzonder veel pijn dat ze niet kon beletten dat de Pool Donald Tusk, dus uitgerekend een landsman, een volgende termijn kreeg als voorzitter van de Europese Raad. Tusk is een politieke en persoonlijke vijand van de sterke man in Polen, Jaroslaw Kaczynsk, voorzitter van de PiS. Tusk werd onlangs tot voorzitter gekozen met 27 stemmen tegen één. Iedereen was voor de Pool, behalve Polen.

De diplomatische crash van de regering werd thuis verkocht als standvastigheid, maar hij schaadde de PiS enorm. Volgens een recente enquête kwam de grootste oppositiepartij, het Burgerplatform (liberaal-conservatief) op 28 procent uit, de PiS slechts op 32. Voor de eerste keer kon een coalitie van het Burgerplatform en Nowoczesna (“Moderne”) een meerderheid in het parlement bereiken.

En zo lijkt de gelegenheid voor een frontale aanval van de regeringscritici gunstiger dan nooit. “Ik hou van je, Europa!” is het credo op deze zaterdag, schrijft Steger. Het is volgens haar een breed protest, gedragen door veel groepen: het zogenaamde Comité ter verdediging van de Democratie (KOD), de liberale partij “Nowoczesna”, de linkse politici, feministes, professoren, hooggeplaatste kunstenaars en intellectuelen, etc., etc. In de officiële tekst van het protest heet het: “De Europese Unie is de vervulde droom van vele generaties Poolse mannen, Poolse vrouwen en een Poolse gemeenschap…de regering maakt onze vervulde droom kapot…”

De tegenstanders van de regering verwijten de machthebbers dat ze Polen binnen de EU volledig ter zijde hebben gemanoeuvreerd. Jaroslaw Kurski, hoofdredacteur van het liberale dagblad “Gazeta Wyborcza“, schetst in een artikel over de protestbijeenkomst een doemscenario: Polen buiten de EU zou voor hem een Polen zijn zonder de miljarden uit Brussel voor straten, spoorrails, luchthavens, zonder Europese waarden zoals onafhankelijke rechtbanken en vrije media.

De pro Europese partij KOD riep de demonstranten op blauwe kleding te dragen. Het lijkt erop alsof de tegenstanders van de regering deze niet alleen willen kritiseren maar dat ze de partners binnen de EU ook willen verzekeren dat Polen Europa niet vijandig gezind is, aldus Natalie Steger.

Volgens een midden maart gehouden onderzoek van de Bertelsmann-Stiftung is 76 procent van de Polen tussen 15 en 24 jaar van mening dat lidmaatschap van de EU goed is voor Polen. Maar dat betekent nog lang niet dat ze automatisch tegen de koers van de regering zijn. Want de nationaal-conservatieven weten wat ze aan Europa hebben. Ze gebruiken hun kritiek op Brussel alleen voor hun eigen binnenlandse politiek. Zie, wij verdedigen een nationaal, patriottisch, onafhankelijk en sterk Polen in de EU.

En dat komt bij veel Polen altijd nog goed over, ook toen de PiS door de kwestie met Tusk voor het eerst niet meer zou kunnen regeren als er verkiezingen waren. De oppositie wil de druk nu verhogen en duidelijk laten zien: Polen staat voor Europa en een Europees waardesysteem.

Bron
ZDF: Warschau im EU-Fieber

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.