Ontspannen tafelen op een landgoed midden in Berlijn

Matthias Buchholz

Weinig mensen weten dat het Berlijnse stadsdeel Neukölln over een kasteel beschikt en een kasteelterrein met historische paarden- en varkensstallen. Dit ‘Gutshof Britz’ is een groot binnenhof met gerestaureerde gebouwen waarin o.a. een fraai museum en één van de drie oudste muziekscholen van Duitsland zijn ondergebracht. Je treft hier ook schapen, geiten, koeien en paarden aan. In het ‘Schweitzer Haus’ woonden vroeger de Zwitserse koeienmelkers en bevindt zich nu restaurant Buchholz Gutshof Britz, vernoemd naar het landgoed én sterrenkok Matthias Buchholz.

Hij verdedigde 13 jaar achtereen de Michelinster in het Berlijnse restaurant First Floor, een prestatie die geen andere chef-kok in Berlijn ooit heeft geleverd. In 2000, 2002 en 2003 werd hij uitgeroepen tot Berlijnse meesterkok van het jaar. Om zijn gezinsleven niet tekort te doen laste hij een creatieve pauze in. In 2011 ging hij op dit prachtige landgoed van start, nu zonder sterrenambities. Hier toont hij zijn ongedwongen, landelijke kookkunsten, aldus de Michelingids waarin hij voor de derde keer op rij met een Bib Gourmand staat vermeld.

Biergarten
Je kunt hier het hele jaar door genieten op het ruime terras of binnen in het fraai gerestaureerde pand. Ik neem als voorgerecht een carpaccio van kalfsfilet met gemarineerde pulpo, meloen en mango en ben na één hap al onder de indruk van de volle smaak met prettige contrasten. Dat geldt ook voor de gebakken Sin-Jacobsschelp met zeekreeftsaus en venkel, een geniale combinatie die perfect smaakt met de krachtige halfdroge witte wijn van wijngoed Leitz in de Rheingau (2014 Riesling – Rüdesheimer Kirchenpfad). De zachtroze gebraden stukjes ree met groentes en een uitgekiende saus vormen eveneens een highlight. De krachtige Pinot Noir (Vulkangestein 2014) van wijngoed Burggarten in Ahr is een treffende keuze van de gastheer.

Weekmenu
De porties zijn prima afgemeten voor een goede appetijt en niet te overdadig. Ook het slotakkoord is ‘wunderbar’. Buchholz heeft een reputatie als ijsmaker. Dat proef je meteen bij het zelfgemaakte ijs. Mijn advies is het wekelijks wisselende ‘Guthofsmenü’ van 4-gangen te proberen. Hiervoor betaal je 59 euro of 46 euro als 3-gangenmenu. Een licht 3-gangenmenu (soep/vleesgerecht/dessert) kost 31 euro. Losse hoofdgerechten kosten tussen 10 en 25 euro. Op deze rustige plek kun je je nauwelijks voorstellen dat Checkpoint Charlie zich op nog geen 10 kilometer afstand bevindt. Het restaurant is bereikbaar met U-Bahn 7 (Parchimer Allee, 10 minuten lopen) of buslijn M42 (halte Fulhamer Allee). Om verwarring te voorkomen: in kasteel Britz zelf bevindt zich een ander restaurant.

Vegetarisch
Momenteel biedt de  weekkaart een heerlijk vegetarisch menu met vooraf romige aspergesoep van asperges uit de regio (Beelitz), daarna een gesmoord hart van bindsla (ook wel Romeinse sla genoemd) met gedroogde tomaten, gekruide paddenstoelen en rosmarijn-aardappelen en als nagerecht witte chocolademousse met abrikozen en aardbeien-parfait. Dit 3-gangenmenu kost 27 €.

Buchholz Gutshof Britz
Alt-Britz 81
12359 Berlin
Tel. 0049 (0) 30.60 03 46 07
Geopend: donderdag t/m zondag vanaf 12:00 uur
www.matthias-buchholz.de

Bovenstaande tekst verscheen in december 2016 in mijn vaste rubriek Boule de Berlin van het magazine Culinair Ambiance. In dit Vlaamse, culinaire tijdschrift staan maandelijks restauranttips uit Amsterdam, Berlijn, New York en  Parijs. Het ‘sterrenmagazine voor de hobbykok’ biedt echter nog veel meer culinaire wetenswaardigheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.