Heerlijk Italiaans eten in Kreuzberg

Bar Centrale in Kreuzberg geldt als één van de beste Italiaanse restaurants in Berlijn. Het sierlijke pand ligt om de hoek van de Mehringdamm waar zich de toeristische trekpleisters Mustafa’s Gemüse Kebap (kip/groente döner) en Curry 36 (curryworst) bevinden. Het interieur achter de stijlvolle buitengevel heeft iets weg van een Franse bistro met links langs de wand een lange houten bank die vanaf het café-gedeelte het restaurant met de keurig wit gedekte tafeltjes in slingert.

Aan de rechterkant staan barkrukken voor de sfeervolle bar. Ik kies het maandmenu van vier gangen. Dit is samengesteld uit gerechten die je ook à la carte kunt bestellen zoals de crostini met mais-polenta en een tamme kastanje, gehuld in het zachte, witte ‘Lardo di Collonata’ spek. De kastanje is noch te hard, noch te zacht en het laagje kastanjehoning maakt de smaakcarrousel compleet. Mijn tweede gang bestaat uit drie stuks knapperige ravioli, gevuld met snoekbaars en gelegen op ragout van rode bieten met mierikswortelsaus. De zelfgemaakte ravioli smaken voortreffelijk. Mijn tafelgenoot is geen grote liefhebber van rode bieten, maar deze variant smaakt haar bijzonder goed. Vervolgens geniet ik van twee stukjes hertenrug uit de regio (Brandenburg), perfect rosé gebakken en vergezeld van savooikool-crème en cantharellen-portsaus. Wederom passen de smaken bijzonder goed bij elkaar. Ondertussen is het restaurant op deze doordeweekse dag goed bezet. De één geniet samen met een opengeslagen boek van de gerechten, de ander is in het gezelschap van zijn partner. Jong en oud voelen zich hier thuis.

De vriendelijke gastvrouw Donatella Cavaletto brengt tot slot als nagerecht een heerlijk luchtige amandelsoufflé met een portie Tahiti–vanille-ijs en typisch Italiaanse amarene-kersen eronder. Met een prijskaartje van 39 euro voor het menu is de prijs-kwaliteit verhouding absoluut in orde. Wijn kun je ook per glas bestellen (0,2 l / ca. € 5). De eigenaar en in Kreuzberg bekende kok Pasquale Ciccarelli koopt vrijwel al zijn wijnen direct bij de wijnboer in Italië. Voor de helft van de prijs op de wijnkaart kun je een fles mee naar huis nemen. Dit restaurant is niet afhankelijk van trends in de Duitse metropool en geldt als een geheime tip in dit fraaie stukje Kreuzberg met de vele leuke cafeetjes nabij de Bergmanstrasse en Chamissoplatz. Niet voor niets is Bar Centrale van Pasquale Ciccarelli sinds 1993 een begrip bij de Berlijnse fijnproevers. De menukaart bevat natuurlijk ook typisch Italiaanse gerechten zoals de lauwwarme caponata van aubergines met basilicum en Extra Virgen olijfolie (9 euro) of de risotto met ‘salsiccia fresca’ (pikant gekruide worst), jonge artisjokken & gebakken herfsttruffel (21 euro). De wijnadviezen op de kaart zijn voorzien van een uitgebreide beschrijving zoals bij een Vernaccia di San Gimignano DOCG uit 2014 ( 25 euro) of een rode Curtefranca DOC wijn uit Lombardije ( 25 euro).

Bar Centrale
Yorckstraße 82,
10965 Berlin
Tel.: +49 (0) 30 7862989
Maandag t/m zondag: 16 – 01 uur
www.bar-centrale.net

Bovenstaande tekst verscheen in februari 2017 in mijn vaste rubriek Boule de Berlin van het magazine Culinair Ambiance. In dit Vlaamse, culinaire tijdschrift staan maandelijks restauranttips uit Amsterdam, Berlijn, New York en  Parijs. Het ‘sterrenmagazine voor de hobbykok’ biedt echter nog veel meer culinaire wetenswaardigheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.