Toeristische trekpleister laat te wensen over

Terras restaurant Sage

In Berlijn zie je steeds vaker clubs met een eetgelegenheid als kleiner broertje of zusje. Het restaurant Sage hoort bij een gelijknamige club in het stadsdeel Mitte, gehuisvest in het voormalige gebouw van U-Bahnstation Heinrich-Heine-Straße. Het restaurant opende in 2009 zijn deuren in een gerestyled fabrieksgebouw, op ruim een kilometer afstand van de club. Het voormalige gebouw met de uit bakstenen opgetrokken muren is modern ingericht, compleet met rokerslounge, open haard en hippe beats. Het geheel straalt de internationale sfeer van de metropool uit. Het publiek is in het algemeen hip gekleed en heeft er niets op tegen gezien te worden.

Op de overzichtelijke menukaart staan onder andere verschillende steaks, verkrijgbaar van 220 tot 350 gram en ook de klassieke wienerschnitzel (€ 19) ontbreekt niet. Gemaakt van kalfsvlees, zoals het hoort, en goed van smaak. Dun, knapperig krokant en zo omvangrijk dat hij over de randen van het bord steekt. De combinatie met frisse aardappel-komkommersalade bleek een voltreffer. De entrecote van mijn disgenoot was dat iets minder, zwartgeblakerd met als gevolg een onaangenaam bittere smaak. De bijgerechten, verschillende groentjes en aardappelen dauphines, waren wel oké. Een ietwat vreemd verschijnsel: de entrecote was op het bord afgewerkt met saus, maar je krijgt ook een potje andere saus (in dit geval bearnaise) apart. Twee soorten saus mengen op een bord leek ons een beetje vreemd. Toen we de ober, die veel gelijkenissen vertoonde met Manuel uit Fawlty Towers, hier attent op maakten, beweerde hij dat we de eerste gasten waren die er een opmerking over maakten. Manuel leek wat boos en vergat daarna pardoes het bestelde water te brengen. Dat hij ook de bestelde koffie niet bracht, verwonderde me dan ook al niet meer. Maar toen ik aan zijn vriendelijke collega de rekening vroeg, dook Manuel wel weer op. Ik zei dat ik de koffie niet meer hoefde en die wel ergens anders ging drinken. Manuel viel even in herhaling en maakte ons er opnieuw op attent dat we de eerste klanten waren met opmerkingen. Ik gaf de jongen een klopje op zijn schouder, ‘Si, claro, Manuel’ en liet de verdwaasde ober op een vol terras achter.

Om toch op een positieve noot te eindigen. De mooie wijnkaart bestaat volledig uit oude wereldwijnen, met uitzondering van de chardonnay Cuvée de Pape (€ 38). Zelf dronk ik een gekoeld glas witte wijn van wijngoed Burg Ravensburg voor € 8 die ook per fles voor € 28 verkrijgbaar is. En nog dit. De naam van dit restaurant verwijst naar het kruid salie. Volgens het restaurant zelf gebruiken sommige indianenstammen salie in rookvorm om de geest te reinigen. Maar op vlak van de helft van het bedienende duo, was de salie dan toch even op.

Restaurant Sage
Köpenickster Str. 18-20
10997 Berlin-Kreuzberg
Tel. +49 30 755 494 071
http://www.sage-restaurant.de

Bovenstaande tekst verscheen in november 2011 in mijn vaste rubriek Boule de Berlin van het magazine Culinair Ambiance. In dit Vlaamse, culinaire tijdschrift staan maandelijks restauranttips uit Amsterdam, Berlijn, New York en Parijs. Het ‘sterrenmagazine voor de hobbykok’ biedt echter nog veel meer culinaire wetenswaardigheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.