Duitsers staan massaal achter één Europa

©ZDF/Forschungsgruppe Wahlen

De Duitsers staan massaal achter één Europa. Dat blijkt uit de actuele Politbarometer (uitleg onderaan). Vooral bij de bestrijding van terrorisme en op het gebied van veiligheids-  en vluchtelingenbeleid wenst meer dan 90 procent van de geënquêteerden een nauwere samenwerking.

Een zeer grote meerderheid van de geënquêteerden is voor een intensieve samenwerking van de Europese landen. Volgens de laatste enquête vindt maar liefst 97 procent een nauwere samenwerking bij terrorismebestrijding belangrijk (niet belangrijk: twee procent), 94 procent vindt dat ook bij het vluchtelingenbeleid (niet belangrijk: vier procent) en 90 procent bij het veiligheidsbeleid en de buitenlandse politiek (niet belangrijk: negen procent).

In totaal staan de voordelen van het EU-lidmaatschap voor de Duitsers momenteel net zo sterk op de voorgrond als ongeveer een jaar geleden, toen direct na de Brexit-afstemming in Groot-Brittannië door de Politbarometer de positiefste waarde (juli 2016: 51 procent) werd gemeten. Ook nu zegt 51 procent dat de EU voor de Duitse bevolking vooral voordelen met zich meebrengt. Voor slechts 14 procent wegen de nadelen zwaarder en 33 procent meent dat de voor- en nadelen elkaar compenseren.

Politbarometer
De Politbaramoter peilt sinds 1977 maandelijks het politieke klimaat in Duitsland. Normaliter wordt deze uitzending van de ZDF op een vrijdagavond uitgezonden en toont actuele en langlopende trends m.b.t. politieke thema’s. De enquête wordt uitgevoerd door de “Forschungsgruppe Wahlen e. V.“, een in enquêtes gespecialiseerd instituut dat in 1974 werd opgericht. Het werk van deze non-profit organisatie wordt naar eigen zeggen uitsluitend door financiële middelen van de ZDF ondersteund.

Klik op onderstaande foto om de uitzending te bekijken (let op, video vanaf 17:00 uur beschikbaar)

©ZDF/Klaus Weddig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.