In een half uur van München naar Berlijn
Met een snelheid van 1.000 km/h vacuüm door een buis razen: de Hyperloop kan dit mogelijk maken. Studenten uit München hebben nu een wagen gebouwd die bij de Hyperloop-wedstrijd in Californië hoge ogen moet gooien.
Met de Hyperloop zou het ooit mogelijk moeten zijn in een half uur van München naar Berlijn te reizen. Nog is het futuristische verkeersconcept van de Tesla-oprichter Elon Musk geen werkelijkheid. Maar wereldwijd werken verschillende groepen uit de het bedrijfsleven en wetenschap aan de realisatie ervan waaronder ook studenten van de Technische Universiteit (TU) in München.
Eind augustus moet de “WARR Hyperloop Pod II” in Californië zichzelf bewijzen. Het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk laat daar namelijk teams uit de hele wereld deelnemen aan een wedstrijd voor Hyperloop-wagens. Net zoals de buis bij buizenpost racen de Pod genoemde voertuigen dan op een rails door de buis. De clou: in een buis – de testafstand in Californië bedraagt 1,2 kilometer – heerst een vacuüm, de luchtweerstand is daarmee meteen nul en daardoor kunnen buitengewoon hoge snelheden worden behaald.
Ooit zal de snelheid van 1.200 km/h een keer bereikt worden. De huidige Hyperloop Pod II van de studenten uit München haalt nu net 400 km/h en is daarmee al sneller dan een Duitse ICE trein.
In januari wonnen de TU-studenten uit München met hun prototype al de eerste wedstrijd van SpaceX. Om nu weer voor een overwinning in aanmerking te komen hebben ze hun gevaarte technisch nog een keer flink opgevoerd. “Bij het nieuwe prototype hebben we een elektromotor ingebouwd met een systeem dat extra op de rails drukt”, zegt projectleider Gabriele Semino tegen de Beierse omroep BR24.
Gaat de ontwikkeling op dezelfde wijze verder, dan zou de eerste Hyperloop hogesnelheidstrein al binnen de komende 10 tot 15 jaar in Duitsland kunnen rijden, zegt Semino. Volgens berekeningen van SpaceX zouden dit kunnen leiden tot voordeligere treinkaartjes dan bij de Duitse Spoorwegen (DB). Financieel daadkrachtige bedrijven hebben al interesse getoond: Lufthansa heeft in maart al bevestigd gesprekken te voeren met de ontwikkelaars van de Hyperloop. Bovendien hoort Airbus tot de sponsors van het Hyperloop team van de TU in München.
Studenten van de TU in Delft zijn ook in de race en worden financieel ondersteund door de Nederlandse Spoorwegen. Lees meer hierover op ‘Studenten TU Delft krijgen investering van NS voor ontwikkeling hyperloop-trein’.
Bron: Bayerische Rundfunk