Jonge moslims tegen radicale leren en voor een vredige islam

Hassan zoekt het gesprek bij een Pegida-demonstratie ©ARD

De uit Irak afkomstige Hassan Geuad wil de groeiende radicalisering van jonge moslims in Duitsland niet meer aanzien. Daarom heeft hij een initiatief in het leven geroepen dat met drastische acties tegen de IS op Facebook en in voetgangerszones vooral één ding wil bereiken: een sterke, openbare betuiging van moslims tegen terrorisme.

Het simuleren van executies en open smaad tegen de kopstukken van islamitische verbanden in Duitsland brengen de groep rondom Hassan niet alleen in een realistisch gevaar maar ook aan zijn einde.

Hassan Geuad kwam op 10-jarige leeftijd met zijn familie als vluchteling uit Irak naar Duitsland. Vandaag de dag studeert de 26-jarige Germanistiek en mediawetenschappen in Düsseldorf en hij is blij in Duitsland een nieuw vaderland te hebben gevonden.

©ARD

Maar dan drijft hij begin 2015 met een groep jonge vermomde moslims twee gevangenen door de binnenstad van Essen. Een actie die veel media-aandacht veroorzaakt en die ertoe dient te wijzen op de gevaren van de IS. Voor Hassan en zijn vrienden een groot succes. Hassans groep “12thMemoRise” weert zich tegen de inbeslagname van hun religie door radicale leren zoals het salafisme.

Vooral de laatste jaren heeft de diepgelovige moslim de groeiende vijandige houding t.o.v. de islam ondervonden. Samen met zijn broer Muhammed en zijn vrienden wil hij zich inzetten en reclame maken voor een vredige, gereformeerde islam in Duitsland. Als de groep de islamitische overkoepelende organisaties in Duitsland voor hun gevoelde zwijgen t.o.v. het terrorisme in naam van de islam op luide wijze bekritiseerd, worden de jongemannen openbaar verguisd en als verraders weggezet.

“Shitstorms” in de sociale netwerken en doodsbedreigingen tegen de groep belasten het werk en leiden in het gezin en de vriendenkring tot conflicten waaraan de “12thMemoRise” ten onder dreigt te gaan. Maar opgeven is voor Hassan en de jonge activisten geen alternatief.

Tegen extremisme
Regisseur Til Schauder is het gelukt met “Glaubenskrieger” een gevoelig en intensief portret van jonge moslims in Duitsland neer te zetten en tegelijkertijd een spannend verhaal te vertellen over politiek activisme tegenover overmachtige weerstanden.

De documentaire “Glaubenskrieger” is een productie van NEOS Film in opdracht van WDR, BR, MDR, NDR, RBB en SWR.

BEKIJK DE DOCUMENTAIRE
http://www.daserste.de/information/reportage-dokumentation/dokus/videos/glaubenskrieger-video-100.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.