Vrouwennetwerk in Duitse wijnbranche

De horeca is niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland een branche die door mannen wordt gedomineerd,  hoewel het aantal vrouwen met de jaren flink is toegenomen. Vooral op hoge en in leidinggevende posities is het percentage vrouwen in Duitsland nog pover. Veel gasten denken aan een uitzendkracht als er in een restaurant een vrouw voor ze staat. Met de komst van nieuwe netwerk-events zou dit moeten veranderen.

Dat las ik in een interessante bijdrage van culinair journalist Jan-Peter Wulf. In zijn artikel laat hij Maria Rehermann aan het woord. Zij is sommelier in het Berlijnse tweesterrenrestaurant reinstoff. “Ach, u bent de sommelier?” Dat is de vraag die Maria bijna dagelijks hoort. Als ze vervolgens met haar uitgelezen wijnkennis van wal steekt volgt al snel “U bent écht heel goed op de hoogte”. Het bordje met daarop haar naam en functie speldt ze niet graag op haar colbert. Maar net als een vrouwelijke afdelingsarts in een ziekenhuis zich van het verplegend personeel onderscheidt, helpt het om te laten zien dat ze geen hulpkelner is.

In de wereld der sommeliers, de personen die aan tafel of in een wijnwinkel adviezen prijsgeven, is wat betreft het aantal vrouwen een duidelijk inhaalbehoefte. Deze wordt onder andere ondersteund door het 25 jaar geleden opgerichte branchenetwerk Vinissima. Hierin maken zich circa 500 vrouwen in elf regionale groepen sterk voor “vrouwelijke” belangen in de branche. Vertegenwoordigd zijn niet alleen sommeliers, maar ook alle andere met wijn verbonden beroepen zoals studenten, wijnbouwers, journalisten en functies op het gebied van marketing en verkoop. Het doel is een goed netwerk opbouwen en vrouwen op wijntechnisch gebied hogere posities verschaffen.

Het Frauennetzwerk Foodservice heeft hetzelfde doel. Deze organisatie bestaat uit managers en onderneemsters binnen de levensmiddelenbranche en de horeca. Vrouwen vechten te vaak alleen. Dat vindt Anette Mützel, de oprichtster van Frauennetzwerk Foodservice. Zij bekleedde zelf jarenlang leidinggevende posities in de foodbranche. “Veel vrouwen denken eerst dat ze het wel alleen redden. Op een gegeven moment beseffen ze dan de noodzaak van een netwerk. Daarvoor willen wij een bewustzijn creëren, zijn we solidair”, aldus Mützel in het artikel op de website over wijnen. Maria Rehermann ziet het ook zo: “Vrouwen hebben een beetje de eigenaardigheid meer tegen elkaar in plaats van met elkaar te werken. Ik ben ervan overtuigd: als je dat opzij kunt zetten, dan bereik je veel meer.”

Bron: www.weinplaces.de (Ach, Sie sind der Sommelier?)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.