Vietnam ontvoert asielzoeker midden in Berlijn

De Siegessäule in Berlijn-Tiergarten

Volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) heeft de Vietnamese geheime dienst midden in Berlijn een voormalige partijfunctionaris gekidnapt en naar zijn vaderland weggevoerd. De Duitse regering heeft de vertegenwoordiger van de Vietnamese inlichtingendienst dringend verzocht Duitsland binnen 48 uur te verlaten.

“We zijn er zeker van dat Vietnamese instanties hier de laatste dagen handelingen hebben verricht die alleen met de begrippen van het strafrecht gekwalificeerd kunnen worden – mensenroof, ontvoering”, zei de woordvoerder van het ministerie van BZ Martin Schäfer gisteren in Berlijn. De Duitse regering heeft de Vietnamese ambassadeur dinsdag op het matje geroepen en de mogelijkheid voorbehouden consequenties te trekken.

De politie en het Openbaar Ministerie onderzoeken of de 51-jarige Trinh Xuan Thanh – een zakenman en voormalige functionaris van de Vietnamese Communistische Partij (CPV) – en een andere persoon op 23 juli in Tiergarten met geweld in een auto werden gesleurd. Politiewoordvoerder Winfrid Wenzel zei in de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ): “Dat is een verdachte zaak”. Voorheen had het Duitse dagblad taz hier al over geschreven.

Volgens informatie van de Vietnamese politie werd het voormalige kaderlid van de CPV op maandagavond in zijn vaderland gearresteerd. Hij zou zichzelf hebben aangegeven. Thanh wordt ervan beschuldigd als chef van een dochterbedrijf van het staatsbedrijf PetroVietnam (olie en gas) verantwoordelijk te zijn voor verliezen van omgerekend ongeveer 125 miljoen euro. Hij had in Duitsland asiel aangevraagd. De asielprocedure liep nog. Ook over een uitleveringsverzoek van Vietnam is nog geen beslissing genomen, aldus Schäfer.

Een jaar geleden werd Thanh uit zijn functie als parlementslid ontzet. Later werd hij ook door de Communistische Partij geroyeerd. De CPV voert momenteel een campagne tegen corruptie.

Bron
Frankfurter Allgemeine Zeitung: Vietnam entführt Asylbewerber mitten in Berlin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.