Veel Duitsers na vluchtelingencrisis en aanslagen opvallend tolerant

Bijna twee jaar na het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis in Duitsland onderzocht een representatieve enquête de mening van de Duitsers m.b.t. het thema ‘open oog hebben voor de dingen van de wereld’ en tolerantie.

In het eerste weekend van september 2015 besloot bondskanselier Angela Merkel de grenzen voor duizenden vluchtelingen te openen. Bijna twee jaar na het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis toont een zeer groot deel van de Duitsers zich open voor de dingen in de wereld, tolerant en liberaal.

Ondanks het verkiezingssucces van de rechts-populistische AfD en verdere globale islamitische terreuraanslagen zijn er geen aanwijzingen die duiden op een splitsing van het land of dat er sprake zou zijn van om zich heen grijpende vreemdelingenhaat. Ook duidt niets op een massieve onzekerheid onder de bevolking. Dat blijkt uit het resultaat van een representatief onderzoek dat werd uitgevoerd door het Infas Institut uit Bonn in opdracht van het Duitse weekblad die Zeit.

Op de vraag wie tot het collectieve “wij” in Duitsland behoren antwoordden 82 procent van de ondervraagden dat “mensen met een andere religie” ertoe behoren. Ook homoseksuelen (80 procent), mensen ‘met een andere levensstijl’ (73 procent), buitenlanders/migranten (72 procent) alsook vluchtelingen (71 procent) werden in het onderzoek betrokken.

Klik op onderstaande link voor de uitslag van de enquête op de website van die Zeit.

BRONNEN
DIE ZEIT
Wie tolerant sind die Deutschen?
Überraschende Ergebnisse einer repräsentativen Befragung

Die Welt
So denkt die Mehrheit der Deutschen wirklich über Flüchtlinge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.