Vakbond roept magazijnmedewerkers Zalando op tot staking

Het Zalando magazijn in Großbeeren waar zich in 2011 onmenselijke taferelen afspeelden.

De Duitse vakbond Verdi (regio Berlin-Brandenburg)  riep afgelopen week de magazijnmedewerkers van Zalando in Brieselang (Havelland) tot een dag staking op.

Met bussen vervoerde Verdi de stakers afgelopen vrijdag naar de modebeurs Bread & Butter in Berlijn om hier voor de ingang te demonstreren. “De modebeurs wordt dit jaar door Zalando georganiseerd. Dat is de juiste plek om voor faire lonen in dit bedrijf te demonstreren”, aldus Erika Ritter, onderhandelaarster van Verdi.

Uiteindelijk demonstreerden afgelopen vrijdag 200 medewerkers voor de modebeurs Bread & Butter in de Duitse hoofdstad. Dat meldde het Berlijnse dagblad Tagesspiegel. De stakers hielden borden omhoog met teksten als “Goed werk verdient goed geld”.

De CAO onderhandelingen tussen de onlineshop en de magazijnmedewerkers in Brieslang vormden de achtergrond van de stakingsoproep.  Zalando garandeert tot eind 2019 op die locatie te blijven, met behoud van de huidige lonen.

Zalando kwam in 2011 naar Brieselang en renoveerde een oude opslagplaats voor pallets. In verhouding tot de moderne logistieke centra is dit oudste Zalando magazijn in Brieselang relatief klein. De vakbond vreest dat de modehandelaar de locatie op middellange termijn zou kunnen opgeven.

Een Zalando woordvoerster liet weten dat het bedrijf in constructieve onderhandelingen met de vakbond is. Zalando telt in Duitsland 11.000 medewerkers, waarvan ongeveer de helft in de regio Berlijn. In Brieselang werken ca. 1.250 medewerkers.

Volgens vakbond Verdi bedraagt het huidige uurloon bij Zalando in Brieselang 10,12 euro bruto. Volgens de huidige CAO voor de detailhandel in de deelstaat Brandenburg zou  een uurloon van 11,71 bruto betaald moeten worden, aldus Verdi.

Zalando kwam vijf jaar geleden ook in Nederland en België in het nieuws, omdat zich in het magazijn in Großbeeren onmenselijke taferelen afspeelden. Destijds was ik als uitzendkracht voor Zalando actief en beschreef de schandalige praktijken van dit bedrijf hier op dit blog.

Bron
Märkische Allgemeine: Streik bei Modehändler Zalando in Brieselang

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.