“Het land, mijnheer Gauland, is noch van u, noch van de AfD. En al helemaal niet van het volk.”

“Het land, mijnheer Gauland, is noch van u, noch van de AfD. En al helemaal niet van het volk.”Commentaar n.a.v. de verkiezingsuitslag op 24 september 2017 door Elmar Theveßen, plaatsvervangend hoofdredacteur van de Duitse publieke omroep ZDF.

De AfD beweert de wil van het volk te vertegenwoordigen als teken van verzet. Die naam hebben ze het zelf gegeven. Maar wat de partij als verzet bestempelt is in werkelijkheid een aanval op de liberale democratie: op geloofsvrijheid, vrijheid van meningsuiting en persvrijheid, de rechtsstaat, de waarde van de universele rechten van de mens. Niet iedereen in de AfD maar velen verachten de politieke tegenstanders, wakkeren haat aan tegen mensen met een ander geloof en een andere herkomst, maken met verbaal geweld de weg vrij voor fysiek geweld. Ze schelden op bondgenootschappen waar Duitsland veiligheid, stabiliteit en welstand aan te danken heeft. Ze bedreigen leden van de regering met gevangenis of “Entsorgung” (als vuil wegsmijten), journalisten met verwijdering uit hun job – dat alles in naam van het volk.

Alexander Gauland zei vandaag: “We zullen op ze jagen. We zullen ons land en ons volk terughalen. Het land, mijnheer Gauland, is noch van u, noch van de AfD. En al helemaal niet van het volk. Beide zaken werden niet bij u gestolen. Verkiezingen zijn geen diefstal, maar het basisprincipe van de democratie. Voor deze democratie is de AfD een ernstig gevaar, omdat de partij van het begrip “wil van het volk” een wapen maakt. Wie een andere etniciteit, religie, partij of alleen een andere mening heeft, kan tot volksvijand verklaard worden. In die zin is de AfD door en door autoritair en daarmee gevaarlijk voor parlementarisme en pluralisme in onze samenleving.

Veel van de AfD-kiezers zijn niet autoritair, niet extreemrechts. Velen, vooral in het oosten van Duitsland, klagen terecht over te veel ‘harmonieuze saus’ ten tijden van grote coalities. De regeringspartijen hebben de zorgen van veel burgers te lang, te weinig waargenomen. Dat moet veranderd worden. We hebben op dat gebied meer heftige strijd nodig, meer strijdlust voor de juiste weg – maar met fatsoen en respect voor mensen die anders denken en voor de onontbeerlijke peilers van onze democratie.

De AfD moet beslissen of de partij zich hierbij aansluit. Doet de partij het tegendeel, dan moeten we dat niet als controversieel of authentiek bagatelliseren, maar als dat wat het telkens is: ondemocratisch, nationalistisch, racistisch, antisemitisch, mensen verachtend, gericht tegen de grondwet. Zwijgen is geen optie. Dat zijn we verschuldigd aan iedereen die de fundamentele waarden van onze democratie hebben bevochten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.