De brasserie van Tim Raue

© Nils Hasenau

(Dit stukje verscheen in de zomer van 2017)

De Berlijnse tweesterrenkok Tim Raue behoort met zijn gelijknamige restaurant tot de 50 beste restaurants ter wereld (William Reed Business Media). De bevlogen chef-kok timmert al jaren vlijtig aan de culinaire weg en verleende zijn naam aan diverse projecten.

Eén daarvan is de samenwerking met de luxe seniorenresidentie Tertianum in München, Konstanz en Berlijn. Op alle drie de locaties bevindt zich een Brasserie Colette Tim Raue. Deze op de Duitse en Franse keuken geïnspireerde restaurants zijn op zichzelf staande brasseries. De seniorenresidenties beschikken namelijk over een eigen restaurant.

De Berlijnse vestiging ligt in City West, pal tegenover KaDeWe, het grootste (luxe) warenhuis op het Europese vaste land. Je betreedt de brasserie door een ruimte tussen buitendeur en tochtdeur met aan weerszijden glazen vensters van een fabriek uit vervlogen tijden. De wanden zijn bekleed met antieke spiegels waarvan één wand met een doorlopende zitbank en stangen van messing erachter. Boven de bar hangen stationslampen, er tegenover staan voormalige houten banken uit een Franse trein. Alles ademt een echte sfeer van een Franse brasserie.

De menukaart is bescheiden van omvang. Vier vissoorten en als vlees kun je o.a. een cordon blue met erwten en champignonsaus (19 €) of een Steaks Frites met pommes allumettes en béarnaise (28 €) bestellen. Aanbevelenswaardig is echter het zomermenu voor 59 € per persoon. De vichyssoise als voorgerecht is calorierijk maar erg smakelijk. De koude gebonden soep is bijzonder romig, pittig gekruid en verrassend verrijkt met bronforel-kaviaar en pijnboompitten.

Ik kies voor de wijnbelegleiding (40 € p.p.) en drink er een fris glas witte Bourgogne (Chardonnay) bij. De kabeljauw met hartschelpen en tomaten is net als de soep een plaatje om te zien. Om van de donkere, dikke saus te genieten blijkt een lepel geen overbodige luxe. Je moet deze wel zelf uit één van de metalen blikken met bestek en papieren servetten trekken. Deze staan op tafel naast het mandje stokbrood en het glas met door Tim Raue ingemaakte zoet-zure ‘cornichons’.

Bij de derde gang komen de handen eraan te pas om het sappige vlees van de citroenkip met Vin Jaune af te kluiven. Dit highlight met erwten en een salade van venkel en grapefruit gaat ook vergezeld van een dikke saus. Als wijnbegeleiding wordt hier een 2015 Riesling van wijngoed Dreissigacker geserveerd.

Het zomermenu sluit af met Crème Chantilly, voorzien van aardbeien, baiser en rabarber. De passende wijn is de Bechtheimer cuvée Beerenauslese, ook van Dreissigacker.

Net als de culinaire start is ook de afsluiter bijzonder romig maar smakelijk. De prijs-kwaliteit is hier prima in orde, de wijnbegeleiding voortreffelijk. Je kunt ook zelf een wijn kiezen uit de kaart met vooral mooie Franse wijnen tussen 26 en 76 euro, met een paar uitschieters naar boven.

Bon appétit!

Brasserie Colette Tim Raue
Passauer Str. 5-7,
10789 Berlin
Tel.: +49 (0) 30 21992174
Open: woendag t/m zondag van 12:00-15:00 en 18:00-23:00 uur
Website: www.brasseriecolette.de/berlin

Bovenstaande tekst verscheen in juli 2017 in mijn vaste rubriek Boule de Berlin van het magazine Culinair Ambiance. In dit Vlaamse, culinaire tijdschrift staan maandelijks restauranttips uit Amsterdam, Berlijn, New York en Parijs. Het ‘sterrenmagazine voor de hobbykok’ biedt echter nog veel meer culinaire wetenswaardigheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.