Dichter Jan Wagner neemt Georg-Büchner-Preis in ontvangst

Poesiefestival Berlin 2015: Jan Wagner (l) en de Nederlandse dichter Mustafa Stitou. Foto: © Mike Schmidt

De Duitse dichter Jan Wagner (1971) heeft vandaag in Darmstadt de prestigieuze Georg-Büchner-Preis (€ 50.000) in ontvangst genomen.

Met zijn dichtbundel Regentonnenvariationen brak Wagner bij het grote publiek door. Vorig jaar verscheen bij uitgeverij Podium onder de titel Regentonvariaties de vertaling van de gedichten door Ria van Hengel. Recensente Maria Barnas van De Volkskrant gaf de bundel vijf sterren.

Op de website van de uitgeverij staat waarom Barnas de bundel waardeerde:

‘Meer nog dan de natuur viert Wagner met Regentonvariaties de taal die hij ter beschikking heeft om deze te benoemen en op te roepen, met woorden als ‘zevenblad, sluipgeer, vlier en tulpenstralen’. Virtuoos spelend met vorm en klank, zet hij de natuur naar zijn hand en stoot deze net zo gemakkelijk weer af, want onder de oppervlakte heerst steeds een onafwendbare dreiging.’

Jan Wagner woont al 20 jaar jaar in Berlijn, waarvan 15 jaar in stadsdeel Neukölln. “Ik voel me als een in Hamburg geboren Berlijner, maar bestempel mezelf niet als Berlijnse dichter”, zei hij in 2015 in dagblad Tagesspiegel.

Twee jaar geleden kwam ik hem persoonlijk tegen tijdens het Internationaal Poëziefestival in Berlijn. Ik wist dat hij eerder dat jaar veel media-aandacht kreeg, omdat hij als eerste dichter de Leipziger Buchpreis 2015 in de wacht sleepte.

Jan Wagner maakte net als ik deel uit van het programmaonderdeel VERSschmuggel, waarbij zes gerenommeerde Nederlandstalige dichters zes gerenommeerde Duitstalige dichters ontmoetten. In workshops vertaalden ze samen met een ervaren literaire vertaler elkaars gedichten.

Jan Wagner werkte samen met de Nederlandse dichter Mustafa Stitou en literair vertaler Gregor Seferens. Naar aanleiding hiervan is een tweetalig boekje ontstaan. Het toeval wil dat het inkijkexemplaar alléén de teksten van Jan Wagner en Mustafa Stitou toont.

Bekijk hier het inkijkexemplaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.