Nieuwe Adidas sneakers geldig als jaarkaart in Berlijn

Adidas en de Berlijnse vervoersmaatschappij BVG hebben een deal gesloten. Adidas ontwierp sportschoenen met daarop hetzelfde design als de stoel- en bankbekleding van de BVG. Maar dat is niet alles. Op de tong van de schoen is een BVG-jaarkaart vastgenaaid. Een normale jaarkaart kost ca 760 euro. Daarmee kun je onbeperkt met alle voertuigen van de BGV reizen, inclusief de voertuigen van andere aanbieders zoals de S-Bahn van de Deutsche Bahn. Met de kaart op de schoen mag je alléén gebruik maken van de BVG-voertuigen en moet je bijvoorbeeld de S-Bahn zelf betalen. Desalniettemin zijn de sportschoenen met een prijs van 180 euro relatief goedkoop. Omgerekend kun je hiermee voor 16 euro per maand onbeperkt met het openbaar vervoer van de BVG reizen.

Aan de actie zullen noch de BVG, noch Adidas veel verdienen. Daar gaat het ook niet om, het gaat om aandacht. Wel, die in er nu al volop. Vrijwel alle Duitse media berichten nu al over de op handen zijnde stunt. Men gaat ervan uit dat de schoenen een gewild object voor verzamelaars zullen zijn. Een BVG-woordvoerder heeft echter laten weten dat de jaarkaart alleen geldig is als je de schoenen ook daadwerkelijk draagt. Je mag ze niet in de hand houden en als vervoersbewijs laten zien.

De schoenen dragen de naam EQT Support 93 en zijn vanaf 16 januari verkrijgbaar in twee Berlijnse winkels (Flagship Store aan de Münzstraße 13–15 en bij overkill aan de Köpenicker Straße 195a). Het gelimiteerde aantal schoenen bedraagt 500. Dat betekent dat de toeloop volgende week enorm groot zal zijn.

Niet iedereen reageert even enthousiast op deze pr-stunt. Jens Wieseke van de Berlijnse reizigersorganisatie Igeb vindt dat hun gedachtegoed hier voor een goedkope marketing-gag tot in het absurde wordt gedreven. Bovendien ligt de prijs duidelijk onder de gereduceerde prijs van 27,50 euro die mensen met een uitkering voor een maandkaart betalen. Volgens critici heeft de BVG veel problemen en zou het geld beter daarvoor gebruikt kunnen worden.

UPDATE
Bekijk hoe de dinsdagochtend bij Overkill verliep door op onderstaand beeld te klikken (Berlijns journaal RBB-Abenschau). De schoenen werden een paar uur na verkoop al voor 1.000 euro op Ebay aangeboden.

© @overkillshop / Overkill

Handelsblatt
Berlin fährt auf Adidas ab

Berliner Morgenpost
BVG-Sneaker: Kritik am “billigen Marketing-Gag”

FAZ
Wenn der Schuh zur Jahreskarte wird

Tagesspiegel
BVG und Adidas bringen zusammen einen Sneaker raus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.