Archief Berlijnse Dom gaat online

© Allard van Gent

Yves A. Pillep, archivaris van de Berlijnse Dom, registreert en scant al jarenlang talloze schatten uit 500 jaar geschiedenis van de Berlijnse Dom. Hij maakt alles geschikt voor het online archief. Dat las ik in de huis-aan-huiskrant Berliner Woche.

Ongeveer de helft van alle beschikbare documenten heeft de archivaris al gedigitaliseerd. Momenteel werkt hij aan de bestanden na 1945. Door dit werk kan iedereen de documenten uit ruim 5 eeuwen geschiedenis van de Berlijnse Dom bestuderen. Het materiaal bestaat uit schriftelijke overleveringen sinds de oprichting van de Dom-stichting in 1465 tot vandaag.

Hiertoe behoren oorkondes, akten, registers met ambtsverrichtingen, nalatenschappen, een verzameling preken, bouwplannen, krantenartikelen, foto’s en nog veel meer. Naar de Duitse kerkelijke archiefwet heeft “iedere persoon” die een gerechtvaardigde interesse aannemelijk maakt het recht gebruik te maken van het kerkelijke archief.

Wie de documenten in originele uitvoering wil zien. kan nu online naar het nummer zoeken en vervolgens een afspraak maken met archivaris Yves A. Pillep.

De website www.domarchiv-berlin.findbuch.net beschikt over een overzicht van het archief. Alle doopboeken, registers van de gemeenteleden, bouwdocumenten en nog veel meer staan met afbeelding en beschrijving online. Het oudste document is een oorkonde van Kurfürst Jobst, gedateerd op 29 september 1409.

De Berlijnse Dom is wat betreft de oppervlakte de grootste evangelische kerk in Duitsland en de grootste kerk van Berlijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.