Discounter Aldi bouwt 2.000 huurwoningen in Berlijn

Zo zal het project eruit komen te zien. Foto: Aldi Nord.

Berlijn kampt met woningnood en de supermarkt-discounter Aldi Nord heeft op zijn locaties met supermarkten en parkeerplaatsen veel ruimte. Op minimaal 30 plekken in Berlijn zullen in de toekomst in combinatie met de Aldi-supermarkten circa 2.000 woningen worden gebouwd. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. De eerste wooneenheden in de stadsdelen Neukölln en Lichtenberg zullen al halverwege 2019 af zijn.

Hoe hoger de bevolkingsgroei, hoe meer behoefte er is aan Aldi-supermarkten en -woningen”, zei Jörg Michalek vandaag. Hij is directeur van Aldi Immobilienverwaltung GmbH & Co. KG. Aangezien Aldi sowieso al een moderniseringsstrategie had uitgezet, wil het bedrijf die met de bouw van woningen combineren. Concreet betekent dit dat oude supermarkten worden gesloopt en door nieuwe markten met een verkoopoppervlakte van 1.200 tot 1.400 m2 worden vervangen. Dat is een afmeting die door de stad Berlijn zelden wordt goedgekeurd, tenzij de stad er zelf ook van profiteert. Dat is nu het geval.

Hoe het model er precies uit komt te zien, dat tonen al ver uitgewerkte planningen voor de twee projecten aan de Silbersteinstraße 146 in Neukölln en de Sewanstraße 259 in Lichtenberg. Voor het laatstgenoemde project heeft Aldi al een bouwvergunning, in Neukölln zijn de onderhandelingen al in een ver gevorderd stadium, aldus Michalek.

Zo zal het project eruit komen te zien. Foto: Aldi Nord.

De combinatie supermarkt-woonruimte in Berlijn is niet nieuw. De Berlijnse projectontwikkelaar Alexander Harnisch bedacht onlangs nog een innovatief concept waarbij hij de ruimte boven een Rechelt-supermarkt benutte om er woningen op te bouwen. Zo ontstond het woningbouwproject “Quartier am Stadtpark Steglitz” met 101 wooneenheden.

In andere Duitse steden is Aldi Süd al op kleinere schaal actief (in Berlijn gaat het om Aldi Nord) in de onroerend goed wereld. In Tübingen bouwde Aldi Süd in het kader van het project “TÜ 3” 43 huurwoningen bovenop een bedrijfsruimte.

In Berlijn wil Aldi Nord groots van start gaan. De eerste 2.000 woningen moeten in de komende vijf jaar al worden opgeleverd. Michalek verraadt nog niet met welke bouwbedrijven en architecten Aldi in Berlijn samenwerkt. Wel zegt hij duidelijk: “Het worden geen goedkope woningen met alleen een stopcontact in de gang, maar goede standaardwoningen die ook stedelijke woningbouwverenigingen op dezelfde wijze laten bouwen.”

De huurprijs staat al vast. Dertig procent van de woningen zullen als sociale woningen met een netto huurprijs van 6,50 euro per m2 en maand worden opgeleverd. Voor de overige woningen zal de huur maximaal 10 euro bedragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.